Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Papryka faszerowana białą kapustą:

Składniki:
-małe okrągłe papryki
-biała zimowa kapusta
-sól
-marchew
Zalewa:
-1 litr wody
-1 łyżka soli
-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
-3 łyżki octu
-3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Myjemy paprykę, ścinamy wierzchołek z ogonkiem i usuwamy pestki. Kapustę
szatkujemy, marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wszystko solimy do smaku
i odstawiamy do następnego dnia by warzywa puściły sok. Odciskamy sok i
napełniamy papryczki i dobrze ugniatamy. Napełniamy duże słoiki papryczkami i
zalewamy zalewą. Pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania.

 

 

Papryka konserwowa:

Składniki:
-1kg papryki
-½ szklanki octu
-1 szklanka wody
-kilka goździków
-ziele angielskie
-gorczyca
-pieprz, estragon, sól, cukier i starta gałka muszkatołowa
– 1 łyżeczka oleju na słoik

Przygotowanie:
Umytą paprykę trzeba sparzyć wrzątkiem. Oczyszczamy z pestek, całą lub pokrojoną
układamy w słoikach i zalewamy zalewą. Do każdego słoika dajemy łyżeczkę oleju i
pasteryzujemy (ok. 15-20 minut).

 

 

Seler konserwowy:

Składniki:
-1 litr wody
-3 łyżki octu
-2 łyżeczki kwasku
-1 łyżka soli
-½ szklanki cukru
-2kg selera

Przygotowanie:
Obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami seler. Wsadzamy do zalewy,
gotujemy 5-10 minut, przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

 

 

Czosnek marynowany:

Składniki:
-½ kg czosnku
-2 szklanki wody
-5-6 łyżek octu 6% lub 3-4 łyżki octu 10%
-2 łyżki soli
-2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Czosnek obieramy i wkładamy do słoików. Cukier, ocet i sól zagotowujemy.
Zalewamy czosnek wystudzoną zalewą. Dać troszkę oleju i pasteryzować 15 minut.

 

 

Ambasador:

Składniki:
Polewa:
-½ szklanki cukru
-3 łyżki kakao
-½ szklanki wody
-1 kostka margaryny

Ciasto:
-4 jajka- białka ubić na pianę a żółtka rozetrzeć
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Cukier, kakao i margarynę gotujemy przez 5 minut i odlewamy ½ szklanki polewy na
później. Do reszty polewy dodajemy po kolei żółtka, przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia. Dokładnie utrzeć i na samym końcu dodać ubite białka.

 

 

Krem z kwaśnego mleka:

Składniki:
-1 kostka margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-1 litr kwaśnego mleka

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodajemy po łyżeczce
kwaśnego mleka. Uwaga! Z mleka dodajemy tylko ten biały, odstany serek
 

drukuj