fot. flickr.com

Wielkopolskie: Wojewoda zaapelował do hodowców ws. ptasiej grypy

W związku z odnotowaniem w 2020 roku ognisk ptasiej grypy na terenie Wielkopolski, wojewoda Łukasz Mikołajczyk zaapelował do mieszkańców regionu i hodowców o przestrzeganie podstawowych zasad higieny oraz bioasekuracji w celu zminimalizowania ryzyka przeniesienia wirusa.

Do tej pory w Wielkopolsce potwierdzono cztery przypadki grypy ptaków w regionie. Pierwszy ujawniono 31 grudnia ub. roku w Topoli Osiedlu w powiecie ostrowskim; wirus wystąpił na fermie, gdzie hodowano 65 tys. kur niosek. Wszystkie ptaki zostały zutylizowane w zakładzie w Śmiłowie niedaleko Piły. Drugi przypadek wystąpienia wirusa potwierdzono 13 stycznia na fermie w miejscowości Zalesie w pow. kolskim, gdzie wybito 6 tys. gęsi. Kolejne przypadki potwierdzono kilka dni później – w gospodarstwie w miejscowości Słaborowice, gdzie hodowano 21 tys. kaczek, oraz w Ostrowie Wielkopolskim, gdzie wirusem ptasiej grypy zostało zarażone stado 9 tys. kaczek.

Wojewoda wielkopolski Łukasz Mikołajczyk podkreślił w apelu, że wirus ptasiej grypy nie jest niebezpieczny dla ludzi; do tej pory nie notowano przeniesienia infekcji na człowieka.

„Człowiek, nie zachowując odpowiednich środków bezpieczeństwa, może jedynie przenosić wirusa grypy ptaków na butach, odzieży czy nawet rękach. W celu zminimalizowania ryzyka przeniesienia wirusa, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny oraz bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu” – wskazał wojewoda.

Jak przypomniał, należy unikać kontaktu z ptactwem, szczególnie dziko żyjącym. Wskazał, by przy kontakcie z ptakami, np. w gospodarstwach, gdzie hodowany jest drób, używać jednorazowych rękawiczek i bezwzględnie myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym.

W apelu wskazano również, że ptasie jaja i mięso drobiowe należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością, ponadto unikać należy spożywania surowych jaj. Podkreślono także, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy; mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane muszą zostać odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C – wirus ptasiej grypy w tej temperaturze ginie.

Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował, że przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej w województwie wielkopolskim prowadzą w dalszym ciągu wzmożony nadzór nad sprzedażą mięsa drobiowego i produktów z nich wytworzonych w sklepach, na targowiskach oraz miejscach żywienia ludzi. Podczas kontroli sanitarnych zwracają oni również szczególną uwagę na pochodzenie, identyfikowalność i legalność produktów mięsnych.

PAP

drukuj