fot. pixabay.com

W wyrobach rybnych wykryto zanieczyszczenia tlenkiem etylenu

Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował dziś o wycofaniu określonych wyrobów rybnych z powodu zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę THAI UNION POLAND sp. z o.o., wycofaniu wyprodukowanych przez nią niektórych wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, jej obecność w żywności jest niedozwolona w krajach w Unii Europejskiej.

Wśród wycofanych produktów są wybrane partie filetów z makreli w sosie curry i filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką.

Szczegółowy wykaz wycofywanych partii dostępny jest [tutaj].

GIS zaleca, by nie spożywać wyrobów rybnych wymienionych w komunikacie.

PAP

drukuj