W wyrobach rybnych wykryto zanieczyszczenia tlenkiem etylenu
Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował dziś o wycofaniu określonych wyrobów rybnych z powodu zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
⚠️ Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu https://t.co/nQLHiMwS3a
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) July 27, 2021
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę THAI UNION POLAND sp. z o.o., wycofaniu wyprodukowanych przez nią niektórych wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, jej obecność w żywności jest niedozwolona w krajach w Unii Europejskiej.
Wśród wycofanych produktów są wybrane partie filetów z makreli w sosie curry i filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką.
Szczegółowy wykaz wycofywanych partii dostępny jest [tutaj].
GIS zaleca, by nie spożywać wyrobów rybnych wymienionych w komunikacie.
PAP