UOKiK skontroluje branżę rolno-spożywczą
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów bierze pod lupę branżę rolno-spożywczą. UOKiK sprawdza, czy największe podmioty nie wykorzystują swojej przewagi, działając na szkodę rolników.
W dobie kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa w poszczególnych sektorach krajowej gospodarki może dochodzić do licznych nieprawidłowości. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił przyjrzeć się sytuacji, jaka panuje obecnie w branży rolno-spożywczej.
– Wszcząłem postępowanie wyjaśniające, w którym sprawdzimy, czy największe podmioty sektora rolno-spożywczego płacą na czas rolnikom i dostawcom. Zbadamy również, czy polityki handlowe i cenowe nie zmieniły się w okresie epidemii na niekorzyść mniejszych kontrahentów – mówił prezes UOKiK Tomasz Chróstny.
W tym celu UOKiK zwrócił się o wyjaśnienia do blisko 100 przedsiębiorców – działających w Polsce sieci handlowych oraz największych producentów w branżach: mięsnej, mleczarskiej, przetwórstwa owoców, warzyw, zbóż i roślin oleistych. Do podjęcia takich kroków UOKiK miał pełne prawo – wskazał minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
– Wprowadziliśmy mechanizm do jednej z ustaw antykryzysowych, który daje UOKiK-owi możliwość sprawdzania, czy firmy dominujące na rynku, a rolnicy są najsłabszym ogniwem, są tym rozproszonym, słabo zorganizowanym, skłóconym ze sobą bardzo często, czy ci, którzy kupują od nich, nie wykorzystują przewagi monopolistycznej, przewagi dominującej – podkreślił Jan Krzysztof Ardanowski.
Utrzymanie płynności finansowej przez rolników jest gwarancją bezpieczeństwa żywności, ale rolnicy w okresie epidemii próbują też działać na własną rękę.
– Udostępniają taką wiadomość, że mogą dowozić do domów produkty wyprodukowane przez siebie. Czy to są ziemniaki, ser, jajka czy mleko – zaznaczyła Kamila Grzywaczewska, dyrektor KOWR w Lublinie.
Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Lublinie Kamila Grzywaczewska podkreśliła, że nie musimy obawiać się o jakość produktów bezpośrednio od rolników. To zdrowa i bezpieczna żywność.
TV Trwam News