UOKiK: nieprawidłowe oznakowanie niektórych wyrobów stosowanych w kontakcie z żywnością
Inspekcja Handlowa zbadała 425 partii materiałów i wyrobów stosowanych w kontakcie z żywnością (m.in. opakowania, tacki, miski); miała zastrzeżenia do 25 z nich – poinformował w piątek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wątpliwości wzbudziło nieprawidłowe oznakowanie, np. brak informacji o przeznaczeniu.
Jak wskazano, w III kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała różnego rodzaju opakowania do żywności. Sprawdziła oznakowanie i prawidłowość wprowadzenia do obrotu. Kontrole odbyły się w całej Polsce i objęły 80 placówek – hurtowni oraz małych i dużych sklepów.
Inspektorzy sprawdzili 425 partii materiałów i wyrobów, w tym opakowania z: tworzyw sztucznych, papieru i tektury, szkła, silikonu czy ceramiczne, a także inne wyroby, takie jak folia aluminiowa, kubki termiczne, tacki do grilla, miski emaliowane itp. Mieli zastrzeżenia do 25 partii, czyli 5,9 proc.
„Oznakowanie zakwestionowanych produktów nie dawało pełnej informacji o przeznaczeniu (na przykład informacji +do kontaktu z żywnością+ czy symbolu kieliszka z widelcem) lub sposobie prawidłowego użytkowania (np. że dane talerzyki papierowe nie są przeznaczone do żywności kwaśnej), bo producent jej nie zamieścił lub dystrybutor nie przetłumaczył” – czytamy w piątkowym komunikacie.
Wyjaśniono, że w sześciu przypadkach sprzedawca „nie miał deklaracji stwierdzających, że opakowania są zgodne z przepisami o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością” lub były one niepełne.
Kontrola, jak wskazano, doprowadziła do wycofania z obrotu 13 partii nieprawidłowo oznakowanych produktów.
„Inspekcja Handlowa skierowała jedną informację do organu nadzoru sanitarnego i dwa wnioski do sądów rejonowych, a w dwóch przypadkach zastosowano pouczenie. Dostawcy, importerzy i producenci zostali poinformowani o wynikach kontroli. Muszą także wyeliminować nieprawidłowości” – wyjaśniono.
UOKiK przypomniał, że na opakowaniach z tworzyw sztucznych z wodą, jogurtem, ketchupem, czy pojemnikach do żywności na wynos możemy znaleźć charakterystyczne symbole trójkąta ze strzałek z cyfrą w środku.
„Cyfra informuje nas, z jakim materiałem mamy do czynienia” – podkreślono.
Np. 01 PET to polietylen, z którego produkuje się z głównie plastikowe butelki na napoje, naczynia jednorazowego użytku.
„Takich opakowań nie podgrzewaj, nie wystawiaj na słońce ani nie wykorzystuj ponownie” – zaznaczono.
Natomiast 02 HDPE – służy do produkcji na przykład butelek na mleko, oleje i detergenty, toreb i pojemników wielofunkcyjnych.
„Opakowania nadają się do ponownego użytku i są bezpieczne” – wyjaśniono.
A 03 PVC – polichlorek winylu, „może wydzielać toksyny, dlatego jego stosowanie w produkcji opakowań do żywności zostało znacząco ograniczone”.
Z kolei nietoksyczny 05 PP jest stosowany np. do produkcji kubków na jogurty czy margarynę oraz opakowań, w których sprzedaje się mięso, wędlinę czy sery.
„Uważany jest za jeden z bezpieczniejszych plastików” – czytamy.
UOKiK zachęca, by w razie wątpliwości dot. oznakowania opakowań do żywności, zgłaszać je do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Handlowej.
„Za jakość zdrowotną opakowań odpowiada Państwowa Inspekcja Sanitarna” – podano.
PAP/RIRM