Lubuskie: w tym sezonie w regionie można będzie zebrać 150 ton winniczka

W tym sezonie w woj. lubuskim będzie można zebrać 150 ton ślimaków winniczków. Limit wynikający z częściowej ochrony tych zwierząt jest taki sam, jak w poprzednim roku. Zbiór potrwa od 20 kwietnia do końca maja – poinformowała Joanna Markow z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Gorzowie Wlkp.

„Osoby i firmy zainteresowane zbiorem i przetwarzaniem winniczka muszą mieć na to pozwolenie wydawane przez RDOŚ. W przypadku woj. lubuskiego wskazane jest, by ze względów organizacyjnych wniosek o wydanie takiego pozwolenia złożyć do końca marca” – powiedziała Joanna Markow.

Dodała, że na zlecenie RDOŚ naukowcy z zakładu zoologii ogólnej Instytutu Biologii Środowiska Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu dokonali oceny liczebności i rozmieszczenia populacji tego ślimaka w woj. lubuskim.

Specjaliści uznali, że zbiór jest możliwy na obszarze całego regionu, przy czym zaproponowali limity dla poszczególnych gmin.

W tym sezonie największe ilości – do 10 ton – będzie można zebrać na obszarze 17 gmin (Lubiszyn, Kłodawa, Bogdaniec, Drezdenko, Skwierzyna, Lubniewice, Gubin, Żagań, Kożuchów, Zabór, Kargowa, Trzebiechów, Zielona Góra, Szczaniec, Zbąszynek, Babimost i Dąbie).

Z kolei najmniej ślimaków – do jednej tony, będzie można zebrać na terenie sześciu gmin: Santok, Torzym, Bytnica, Brzeźnica, Wymiarki i Łęknica.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami mięczaków nie można pozyskiwać na terenie parków narodowych i rezerwatów przyrody.

Ponadto nie można zbierać ślimaków, których muszla ma mniej niż 30 mm średnicy. Mniejsze osobniki, nawet jeśli przypadkowo trafią do skupu, muszą zostać wypuszczone na wolność w miejscach gwarantujących im przetrwanie.

W zeszłym roku w regionie pozyskano zaledwie 11,6 tony winniczka – to najgorszy wynik na przestrzeni kilkunastu minionych lat. Wpływ na to miała głównie pogoda.

Niskie temperatury oraz niska wilgotność występujące wczesną wiosną w bardzo istotny sposób ograniczają rozpoczęcie aktywności życiowej ślimaków, przedłużając tym samym okres ich hibernacji.

Najlepsze miejsca do zbierania winniczków to: wilgotne lasy liściaste i mieszane, większe ogrody, parki, winnice, brzegi zbiorników wodnych, zarośla, przydroża i rumowiska.

Większość winniczków z Lubuskiego trafia na eksport do Europy Zachodniej. W skupie cena za kg tych ślimaków nie jest wysoka, od kilku lat utrzymuje się na poziomie ok. 2 zł.

Winniczek żyje około pięciu lat, osiągając dojrzałość płciową w wieku trzech lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Młode przychodzą na świat w maju.

PAP/RIRM

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl