Dzień Polskiej Żywności
Obchodzimy dziś Dzień Polskiej Żywności. To dobra okazja do uświadomienia sobie, jak bogata jest oferta rodzimych producentów żywności.
Sektor spożywczy to jedna z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki. Nasz kraj jest wiodącym europejskim producentem m.in. owoców i mięsa.
Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Ryszard Bartosik, wskazał, że polska żywność jest jedną z najlepszych na świecie. Dodał, iż potwierdzają to wysoka jakość oraz doskonałe walory kulinarne produktów.
– Polska żywność jest najlepsza na świecie. Świadczy o tym wzrost eksportu naszej żywności. Dlatego też, jeżeli idziemy do sklepu, zaopatrujemy się w nasze produkty rolno-spożywcze, wybierajmy polskie produkty. Polscy rolnicy potrafią produkować bardzo dobrą, ekologiczną żywność w małych i średnich gospodarstwach, bez środków chemicznych – powiedział Ryszard Bartosik.
O jakości polskiej żywności świadczą m.in. wyniki w handlu zagranicznymi produktami rolno-spożywczymi. W 2022 r. wartość eksportu polskiej żywności wyniosła niemal 50 mld euro i była wyższa o prawie 27 proc. w skali rok do roku.
Dzień Polskiej Żywności ustanowiono w 2013 r. z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
RIRM