Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Ogórki po meksykańsku

Składniki:

– 2 kg małych ogórków
– 2 główki czosnku
– 4 łyżki soli
– 8 łyżek oleju
– 1,5 szklanki 10% octu
– 4 płaskie łyżeczki chili
– 50 dag cukru

Przygotowanie:
Ogórki myjemy, ale nie obieramy. Kroimy je wzdłuż albo w ćwiartki, solimy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odcedzamy wodę z ogórków i posypujemy je chili oraz zmielonym czosnkiem. Ocet należy zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać, dodać olej i odstawić na 12 godzin. Następnie wyjmujemy ogórki z zalewy i układamy je w słoikach. Zalewamy je z powrotem zalewą, zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy do spiżarki. Ogórków nie pasteryzujemy.


Paluchy do barszczu


Składniki:

– 70 dag mąki pszennej
– kostka margaryny lub masła
– 1,5 łyżeczki soli
– 5 dag drożdży
– 1 litra mleka
– 3 lub 4 żółtka
– 20 dag drobno startego żółtego sera
– kminek lub zmielona ostra papryka

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki. Masło rozpuszczamy z solą i wlewamy do rosnącej mąki. Ciasto następnie wyrobić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto trzeba rozwałkować na duży placek, jedną połowę posmarować żółtkiem i posypać żółtym serem. Tak przygotowaną połówkę nakrywamy drugą połową ciasta. Całość trzeba delikatnie rozwałkować, pociąć w paski, lekko je poskręcać w rurki i obsypać przyprawami. Piec 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni. Paluchy podaje się w szklankach do przegryzienia podczas picia barszczu.

Ciasto holenderskie z jabłkami

Składniki:

– 1/5 kostki margaryny lub masła
– 6 jaj
– ok. 1,5 szklanki cukru
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 budynie
– 8 dużych jabłek

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Wymieszać. Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem. Ugotować budyń. Ok. 3 ciasta wylać do blaszki i ułożyć na nim obrane i pokrojone w plastry jabłka. Zalać tą warstwę gorącym budyniem i ułożyć drugą część jabłek. Na całość wylewamy resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w temp. ok. 180-200 stopni. Gotowe ciasto można udekorować po wierzchu polewą czekoladową.

drukuj