Porady kulinarne
Roladki drobiowe
Składniki:
– 2 podwójne filety z kurczaka lub 4 pojedyncze
– 1 brokuł
– 1 włoska kapusta
– sól, pieprz, przyprawę jarzynową do smaku
– 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe
– litr wody
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół i następnie jeszcze raz na pół. Lekko rozbić młotkiem by filety były jednakowe. Płaty posypujemy z obu stron pieprzem, solą i przyprawą jarzynową i odstawiamy w misce na godzinę do lodówki. Brokuł myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kapustę myjemy i obieramy ją z liści. Po godzinie każdy płat z kurczaka kładziemy na liście kapusty, na to kładziemy 2-3 różyczki brokułu. Płaty zawijamy w rulony i związujemy je nitką bawełnianą lub kuchenną. Zagotowujemy wodę z zielem angielskim, listkami laurowymi, solą i przyprawą jarzynową bądź z normalnymi jarzynami (kawałkami marchewki, pietruszki). Do gotującego się bulionu wrzucamy roladki i gotujemy je jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu roladek można zrobić sos z przecieru pomidorowego i z bulionu pozostałego po gotowaniu. Do bulionu dodajemy przecier, trochę cukru i zagęszczamy mąką, zagotowujemy. Roladki polane sosem można podawać z młodymi ziemniakami lub z ryżem.
Kotlety kasztelańskie
Składniki:
– 40 dag filetów z kurczaka
– 20 dag pieczarek
– 1 cebula
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki orkiszowej lub żytniej
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz, przyprawę jarzynową do smaku
Przygotowanie:
Cebulę, pieczarki i filety drobno kroimy i wrzucamy do dużej miski. Wbijamy 4 całe jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy olej i doprawiamy podanymi w przepisie przyprawami. Całość dokładnie mieszamy na masę przypominającą konsystencją masę na placki ziemniaczane. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju. Nabieramy masę łyżką i kładziemy porcje na rozgrzany olej lekko je spłaszczając. Smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor.
Sałatka wiosenna
Składniki:
– jedna główka zielonej miękkiej sałaty
– 20 dag listków z sałaty rukoli, ewentualnie umyty i pokrojony mlecz
– 2 małe pomidory
– kiełki sojowe lub z rzeżuchy, szczypior
– sos winegret
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy i łączymy ze sobą. Sos z winegret można kupić lub wykonać samemu. Potrzebne są do tego 2 łyżki oleju, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, szczypta soli i trochę cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i powstałym sosem polewamy sałatkę.
Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym
Składniki:
– pół kg mąki
– 15 dag masła
– 1 szklanka letniego mleka
– 3 dag drożdży
– sól, trochę cukru
– pół kg świeżego szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
– 20 dag sera feta
– pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z mlekiem i mąką, chwilę odczekać. Dodać masło, sól, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Szpinak umyć i sparzyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać do szpinaku. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Ser feta pokruszyć, dorzucić do szpinaku i przyprawić pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość pół cm i pokroić w kwadraty o wymiarze 10 cm. Na każdy kwadrat nakładać łyżkę farszu i zawijać je w kształt koperty (każdy bok do środka). Pierożki ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach.