fot. Monika Bilska

Św. Klemens Hofbauer – patron piekarzy, kelnerów i cukierników

W Kościele wspominamy 15 marca św. Klemensa Hofbauera – patrona piekarzy, kelnerów i cukierników. „W Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła II w Toruniu będziemy modlić się dziś za tych, którzy wypiekają chleb. Chcemy zauważyć, jak bardzo jest to ciężki zawód, ale warto przypomnieć, że ci ludzie mają swojego patrona, do którego mogą się zwracać” – mówi o. Andrzej Laskosz CSsR.

Św. Klemens Hofbauer dotarł do Polski w XVIII wieku. W naszym kraju miał spędzić kilka miesięcy, a został na ponad 20 lat.

– Czcimy go jako tego, który sprowadzał redemptorystów do Polski. Nie tylko był w naszym kraju, ale też pięknie pracował. On miał nieustanną misję w niewielkim kościele św. Benona w Warszawie. Przychodzili tam nie tylko Polacy. To były czasy, kiedy Polski na mapach świata nie było, więc pojawiali się też Niemcy czy Francuzi. On pracował dla wszystkich, bo Jezus Chrystus jednoczy, ma być w sercach każdego człowieka – powiedział o. Andrzej Laskosz CSsR, kustosz Sanktuarium w Toruniu.

Klemens pochodził z bardzo biednej rodziny. Początkowo uczył się zawodu piekarza. Kiedy zmarł mu ojciec, musiał zająć się mamą oraz siostrami. Jak zauważył duchowny, „w tym wszystkim jest jego powołanie do kapłaństwa”.

Ta długa droga prowadzi do tego wielkiego szczęścia. Staje się zakonnikiem i wyjątkowym świętym, bo jest patronem piekarzy, cukierników i kelnerów. Dlatego też dziś w Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła II w Toruniu będziemy modlić się za tych, którzy wypiekają chleb. Chcemy zauważyć, jak bardzo jest to ciężki zawód, ale warto przypomnieć, że ci ludzie mają swojego patrona, do którego mogą się zwracać – zaznaczył duchowny.

o. Andrzej Laskosz CSsR wyraził nadzieję, że większa rzesza słuchaczy Radia Maryja „przypomni sobie o tym znanym świętym”.

radiomaryja.pl

drukuj