Resort rolnictwa pracuje nad obniżeniem do 0 zł akcyzy na cydr i perry
Stawka podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 procent miałaby wynieść 0 złotych – wynika z przepisów, nad którymi pracuje resort rolnictwa. Autorzy projektu wskazują, że mogłoby to przełożyć się na spadek cen detalicznych tych wyrobów o około 10 procent.
W czwartek w wykazie prac legislacyjnych rządu poinformowano o pracach nad projektem noweli ustawy o podatku akcyzowym. Odpowiedzialnym za jego opracowanie jest resort rolnictwa.
„Zmiana polega na obniżeniu stawki podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 procent objętości do wysokości 0 złotych. Obecnie (…) ta grupa wyrobów jest objęta stawką 97 złotych od 1 hektolitra gotowego wyrobu” – przekazano w opisie projektowanych zmian.
Dodano, że projektowane rozwiązanie ma „na celu wzmocnienie konkurencyjności na rynku alkoholi o niskiej zawartości alkoholu oraz stworzenie oferty do spożywania fermentowanych napojów winiarskich o niższej zawartości alkoholu, które zostały wytworzone na bazie jabłek i gruszek”.
„Proponowana zmiana zwiększy konkurencyjność cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 procent objętości alkoholu w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Zmiana pozytywnie wpłynie również na rozwój rynku cydru i perry, które są wytwarzane z owoców krajowych, głównie z jabłek” – dodano.
Według autorów projektu nowe przepisy mogłyby spowodować obniżenie cen detalicznych cydru i perry o około 10 procent.
PAP