fot. Monika Bilska

Polska największym na świecie producentem aronii. Prof. farmacji: aronia obniża ciśnienie i poziom cukru w organizmie

Po truskawkach, malinach, borówce i czarnej porzeczce rozpoczynają się zbiory aronii. Dzięki współpracy plantatorów, naukowców i przetwórców, Polska oferuje aronię w różnych smakach i produktach – m. in. sokach, nektarach oraz konfiturach.

To sztafeta, podczas której prezentujemy polskie owoce. Zaczynaliśmy od truskawki, potem przez maliny, porzeczki czerwoną i czarną, teraz mamy aronię. Zbiory tego owocu zaczynają się w drugiej połowie sierpnia – początkiem września. Jest to nasz polski „super owoc”, którego jesteśmy największym na świecie producentem, ponieważ produkujemy 60-70 proc. całej światowej produkcji tego owocu – mówił na konferencji prasowej, poświęconej aronii, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Rafał Romanowski.

Aronia ma jednak przede wszystkim zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Według wielu badań to najzdrowszy owoc na świecie. Wartości antyoksydacyjne aronii przewyższają inne owoce. Aronia odznacza się także wysoką zawartością witaminy C.

Aronia ma szczególnie dużo ciemno czerwonych barwników antocyjanowych. Występują one też w ciemnych winogronach, czerwonym winie. Sok z aronii, który ma identyczny kolor, jak czerwone wino, ale ma nawet więcej cennych składników, może wypić każdy. Polecamy aronię. Było bardzo dużo badań klinicznych, również badań na komórkach, na zwierzętach, które pokazują, że aronia obniża ciśnienie, obniża poziom cukru w organizmie – podkreślała prof. farmacji Iwona Wawer.

W Polsce rocznie zbierane jest ponad 50 tysięcy ton aronii. To owoc ekologiczny – nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej, ponieważ ma mało naturalnych szkodników. Owoce aronii są odporne na pleśń.

Zuzanna Dąbrowska/RIRM

drukuj