fot. facebook.com/NadlesnictwoStuposianyLasyPanstwowe

Bieszczady: Na świat przyszły pierwsze żubry

W zagrodzie pokazowej w Mucznem w Bieszczadach na początku tygodnia żubrzyca Muczna urodziła zdrową i silną jałówkę. „Jest to pierwsze cielę urodzone w tym roku w zagrodzie” – powiedział w czwartek rzecznik Lasów Państwowych w Krośnie Edward Marszałek.

„Aktualnie stado w Mucznem liczy dziewięć osobników. Tyle ile maksymalnie zagroda może pomieścić” – dodał rzecznik.

Jak zaznaczył rzecznik krośnieńskiej RDLP, „o narodzinach jałówki powiadomiły leśników zwiedzające zagrodę pokazową turystki”.

„Będą one miały przywilej nadania imienia żubrzycy” – dodał.

Zagrodę w Mucznem założono w maju 2012 roku. Jest położona przy trasie Stuposiany-Muczne, nad potokiem Czerwonym, w uroczysku Krutyjówka. Czynna jest od świtu do zmroku. Jej zwiedzanie jest bezpłatne.

Młode żubry na wolności rodzą się najczęściej od maja do lipca. Zdarzają się także porody w pozostałych miesiącach nawet z początkiem zimy, ale cielęta takie mają znacznie mniejsze szanse na przeżycie. Ciąża u żubrów trwa przeciętnie 265 dni, dorosła krowa rodzi zazwyczaj jedno cielę co drugi rok, bliźnięta zdarzają się sporadycznie.

Bieszczadzka populacja żubrów liczy obecnie blisko 700 osobników.

„Cały czas powiększa się, gdyż co roku przychodzi tu na świat ponad 100 młodych osobników” – mówił Edward Marszałek.

Leśnik zwrócił uwagę, że „ten sukces ma jednak różne oblicza”.

„Żubry coraz częściej wchodzą w szkodę w uprawach rolnych i leśnych. Trapią je też choroby zakaźne, łatwo roznoszące się w mocno zagęszczonej populacji” – podkreślił leśnik.

W Bieszczady pierwsze żubry sprowadzono w 1963 r. Należą do rasy białowiesko-kaukaskiej. Są potomkami żubra z Kaukazu i samic żyjących w ogrodach zoologicznych i zwierzyńcach prywatnych.

Żubry pochodzące z krzyżówek linii kaukaskiej z białowieską prowadzone są w odrębnej linii hodowlanej. Obecnie w naturze żyją one wyłącznie w Bieszczadach. W pozostałych ośrodkach w Polsce żyją żubry czystej linii białowieskiej.

Żubry są ssakami z rodziny pustorożców. Długość ich ciała wynosi 2,5-3,5 metra, wysokość w kłębie dochodzi do dwóch metrów, ważą do 1000 kilogramów.

PAP

drukuj