10 mln zł z NFOŚiGW dla banków żywności
10 mln zł – tyle Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże bankom żywności. Celem jest lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących wsparcia.
8 października bieżącego roku rozpocznie się przyjmowanie nowych wniosków w programie, z którego dotychczas skorzystało 14 banków żywności. Otrzymały one w sumie ponad 4 mln zł dotacji.
Celem dofinansowania projektów banków żywności jest rozwój infrastruktury technicznej procesów logistycznych związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych. Chodzi tutaj między innymi o budowę, rozbudowę i modernizację budynków magazynowych.
Sławomir Kmiecik, rzecznik NFOŚiGW, zwraca uwagę, że wyrzucanie żywności generuje zwiększona konsumpcję
– Kupujemy za dużo, przez to sztucznie zwiększamy popyt, a to powoduje wzrost cen. Jeśli żywność drożeje, to nie stać na nią wielu ludzi o niskich dochodach. Kupują oni wtedy żywność najtańszą, najniższej jakości, a to pogłębia ubóstwo, także rozumiane jako jakość spożywanych posiłków. Dlatego, wychodząc z takich przesłanek społecznych, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł bankom żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskiwanej dla osób potrzebujących – podkreśla Sławomir Kmiecik.
O pieniądze Narodowego Funduszu będzie można starać się do 21 grudnia 2018 r.
To kolejne wsparcie Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na rzecz banków żywności. W ramach poprzedniego naboru dofinansowano 14 przedsięwzięć na łączną kwotę ponad 4 mln zł.
RIRM