Symbolika produktów ze święconki
Święcenie pokarmów to nieodłączny element Wielkiej Soboty. Każdy z produktów, który wierni wkładają do koszyków ma swoją symbolikę.
Jajko – na pamiątkę odradzającego się życia. Chleb przypomina o tym, którym Jezus nakarmił głodnych na pustyni. Sól ma chronić od zepsucia, natomiast baranek – symbol zmartwychwstałego Chrystusa.
Zwyczaj święcenia pokarmów miał swój początek w XIII wieku. Pomimo że zachował się do dziś, w koszykach pojawiają się elementy obce kulturowo – mówi dr Grzegorz Odoj z cieszyńskiego Instytutu Etnologii i Antropologii Uniwersytetu Śląskiego.
– Wiele można by mówić o kanonie tych potraw, które niegdyś wkładano, bo on właściwie jest niezmienny. Jest kilka potraw, które powinny się znaleźć. Przy czym niegdyś bardzo mocno ugruntowana była symbolika związana z tymi potrawami. Dzisiaj nie zawsze o tym pamiętamy. Niejednokrotnie dowolnie dodajemy różne produkty. Oprócz słodyczy spotkałem się również z zanoszonymi do święcenia, co już jest pewną absurdalną sytuacją, pluszowymi maskotkami – zaznacza dr Odoj.
Oprócz pokarmów świecone są dziś ogień, paschał i woda chrzcielna. Wielka Sobota to również czas adoracji Chrystusa złożonego grobie oraz oczekiwanie na Jego Zmartwychwstanie.
RIRM