Symbolika produktów ze święconki  

Święcenie pokarmów to nieodłączny element Wielkiej Soboty. Każdy z produktów, który wierni wkładają do koszyków ma swoją symbolikę.

Jajko – na pamiątkę odradzającego się życia. Chleb przypomina o tym, którym Jezus nakarmił głodnych na pustyni. Sól ma chronić od zepsucia, natomiast baranek – symbol zmartwychwstałego Chrystusa.

Zwyczaj święcenia pokarmów miał swój początek w XIII wieku. Pomimo że zachował się do dziś, w koszykach pojawiają się elementy obce kulturowo – mówi dr Grzegorz Odoj z cieszyńskiego Instytutu Etnologii i Antropologii Uniwersytetu Śląskiego.

Wiele można by mówić o kanonie tych potraw, które niegdyś wkładano, bo on właściwie jest niezmienny. Jest kilka potraw, które powinny się znaleźć. Przy czym niegdyś bardzo mocno ugruntowana była symbolika związana z tymi potrawami. Dzisiaj nie zawsze o tym pamiętamy. Niejednokrotnie dowolnie dodajemy różne produkty. Oprócz słodyczy spotkałem się również z zanoszonymi do święcenia, co już jest pewną absurdalną sytuacją, pluszowymi maskotkami – zaznacza dr Odoj.

Oprócz pokarmów świecone są dziś ogień, paschał i woda chrzcielna. Wielka Sobota to również czas adoracji Chrystusa złożonego grobie oraz oczekiwanie na Jego Zmartwychwstanie.

 

RIRM

 

 

 

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl