Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Kluski kładzione z jabłkiem

Składniki:

– 1 kg mąki pszennej
– 4 jajka
– ok. 4 szklanek ciepłej wody
– 50 dag jabłek

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubym oku albo pokroić jabłka na grubsze plasterki. Mąkę przesiać, wbić do niej 4 całe jajka i dolać 4 szklanki wody. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste, dolać wody. Do ciasta dodać jabłka i wyrobić na jednolitą luźną masę. Zagotować osoloną wodę, łyżką wykrawać kawałki ciasta i wrzucać je do wrzącej się wody. Kiedy garnek wypełni się kluskami, gotować je przez 3 do 5-ciu minut. Po odcedzeniu z wody wyłożyć na półmisek, polać roztopionym masłem i posłodzić do smaku.


Zapiekanka z filetów z kurczaka

Składniki:
– 1 kg marchewki
– 1 kg filetów z kurczaka
– 1 kg pieczarek
– od 50 dag do 1 kg żółtego sera
– 3 cebule
– majonez

Przygotowanie:

Zawczasu przygotować blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i położyć na samym spodzie blaszki. Na marchewce ułożyć pokrojone i obtoczone w przyprawie kawałki filetów. Na filety dać warstwę wcześniej uduszonych i pokrojonych w plasterki pieczarek z cebulą. Posmarować po wierzchu majonezem i posypać startym żółtym serem. Zapiekankę piec godzinę. Podawać z ryżem, z sałatkami.

drukuj