Porady kulinarne
Schab na grillu w folii aluminiowej
10 porcji schabu z kością
5 ząbków czosnku
1 papryka chilly (lub mielonej papryki 1 łyżeczka)
2 cebule
3 szklanki oleju
3 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek soku pomarańczowego z pomarańczy
5 łyżek pikantnego ketchupu
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
Sól – jedna łyżka płaska
Zioła do dekoracji
Porcje mięsa trzeba umyć i wysuszyć. Posypujemy solą i zostawiamy na talerzu bądź desce. Kroimy na drobną kostkę czosnek, paprykę, cebulę i kładziemy do naczynia które będzie można później zakryć przykrywką. Dodajemy następnie olej, ocet, sok z pomarańczy, ketchup oraz oregano i tymianek. Wszystko razem mieszamy w tej całej zalewie. Wstawiamy całość do chłodnego miejsca na 4 godziny. Po tym czasie każda porcje kładziemy na osobnej foli oraz zawijamy w folie. Następnie kładziemy na gorący grill do czasu aż mięso zmięknie. Około 30 min na każdą stronę.
Sok owocowy
4 ogórki świeże
3 banany
30dkg jasnego winogrona
Ogórki i banany obieramy ze skórek, Następnie rozdrabniamy je na jednolitą masę. Winogron myjemy i wyciskamy w sokowirówce. Łączmy wszystko razem. Dodajemy do tego pół łyżeczki cynamonu o raz pól łyżeczki kardamonu.
Schabowy z cukinii lub Kabaczka
1 kabaczek – lub duża cukinia
1 szklanki mleka
4 całe jajka
1.5 szklanki maki
1 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczki goździków mielonych
1 torebka – 250 dkg ziaren sezamu
Olej do smażenia
Kabaczek lub cukinie umyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry – 5-7 milimetrów. Wkładamy do głębokiej miski. Wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy mąkę, mleko, sól, cukier zwykły i waniliowy, imbir, kardamon, goździki i ziarna sezamu. Wszystko wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Następnie wszystkie krążki wkładamy do miski i moczymy w tej masie ciastowej. Kładziemy na gorący olej i na wolnym ogniu smażymy na złoty kolor. Można dla smaku posypać cukrem pudrem ?
Sznycel ryżowy
1.5 szklanki ryżu suchego
2 cebule
4 ząbki czosnku
5 jajek
3 łyżki kaszy manny
6 pomidorów dużych
6 łyżek posiekanych ziół – szczypiorek, pietruszka, tymianek, bazylia, lubczyk
Sól zioła, imbir, pieprz oraz olej do smażenia
25dkg sera żółtego
Ryż trzeba ugotować do miękkości, cebulę zetrzeć i zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanego ryżu całe jajka, pokrojoną cebule, czosnek i 3 łyżki kaszy manny oraz posiekane zioła. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Robimy z tej masy takie płaskie placuszki i pieczemy na oleju na złoty kolor. Gdy placuszki będą już upieczone to wkładamy je do płaskiego, żaroodpornego naczynia na przemian z pokrojonymi plastrami pomidorów. Na wierz posypujemy starty żółty ser i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni.