Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Schab na grillu w folii aluminiowej



10 porcji schabu z kością

5 ząbków czosnku

1 papryka chilly (lub mielonej papryki 1 łyżeczka)

2 cebule

3 szklanki oleju

3 łyżki octu jabłkowego

6 łyżek soku pomarańczowego z pomarańczy

5 łyżek pikantnego ketchupu

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonego tymianku

Sól – jedna łyżka płaska

Zioła do dekoracji

Porcje mięsa trzeba umyć i wysuszyć. Posypujemy solą i zostawiamy na talerzu bądź desce. Kroimy na drobną kostkę czosnek, paprykę, cebulę i kładziemy do naczynia które będzie można później zakryć przykrywką. Dodajemy następnie olej, ocet, sok z pomarańczy, ketchup oraz oregano i tymianek. Wszystko razem mieszamy w tej całej zalewie. Wstawiamy całość do chłodnego miejsca na 4 godziny. Po tym czasie każda porcje kładziemy na osobnej foli oraz zawijamy w folie. Następnie kładziemy na gorący grill do czasu aż mięso zmięknie. Około 30 min na każdą stronę.

Sok owocowy



4 ogórki świeże

3 banany

30dkg jasnego winogrona

Ogórki i banany obieramy ze skórek, Następnie rozdrabniamy je na jednolitą masę. Winogron myjemy i wyciskamy w sokowirówce. Łączmy wszystko razem. Dodajemy do tego pół łyżeczki cynamonu o raz pól łyżeczki kardamonu.

Schabowy z cukinii lub Kabaczka



1 kabaczek – lub duża cukinia

1 szklanki mleka

4 całe jajka

1.5 szklanki maki

1 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczki goździków mielonych

1 torebka – 250 dkg ziaren sezamu

Olej do smażenia

Kabaczek lub cukinie umyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry – 5-7 milimetrów. Wkładamy do głębokiej miski. Wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy mąkę, mleko, sól, cukier zwykły i waniliowy, imbir, kardamon, goździki i ziarna sezamu. Wszystko wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Następnie wszystkie krążki wkładamy do miski i moczymy w tej masie ciastowej. Kładziemy na gorący olej i na wolnym ogniu smażymy na złoty kolor. Można dla smaku posypać cukrem pudrem ?

Sznycel ryżowy



1.5 szklanki ryżu suchego

2 cebule

4 ząbki czosnku

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

6 pomidorów dużych

6 łyżek posiekanych ziół – szczypiorek, pietruszka, tymianek, bazylia, lubczyk

Sól zioła, imbir, pieprz oraz olej do smażenia

25dkg sera żółtego

Ryż trzeba ugotować do miękkości, cebulę zetrzeć i zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanego ryżu całe jajka, pokrojoną cebule, czosnek i 3 łyżki kaszy manny oraz posiekane zioła. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Robimy z tej masy takie płaskie placuszki i pieczemy na oleju na złoty kolor. Gdy placuszki będą już upieczone to wkładamy je do płaskiego, żaroodpornego naczynia na przemian z pokrojonymi plastrami pomidorów. Na wierz posypujemy starty żółty ser i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni.

drukuj