Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Ciasto na pierogi

1 Kg mąki

2 jajka

1/3 kostki smalcu (około 2 łyżek)

Letnia woda – 3 szklanki cieplej wody

Sypiemy mąkę na stolnice, siekamy tłuszcz, rozcieramy to palcami, ubijamy 2 jajka, wlewamy cieplą wodę (sukcesywnie) i następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto z dodatkiem tłuszczu jest elastyczne, bardzo ładnie się rozwałkuje, wykrawa i idealnie skleja. Wykrawamy krążki szklanką, nakładamy farsz. Z czereśni wcześniej należy wyciągnąć pestki, zasypać cukrem, jak troszeczkę postają – odcedzić sok. Później wkładać czereśnie do ciasta na te krążki i zlepiać. Wrzucamy je na wrzątek, odrobinę posolony, z dwiema łyżkami oleju po to żeby się pierogi nie sklejały podczas gotowania. Kiedy wypłyną wyciągamy łyżka cedzakową, przelewamy zimna wodą. Podajemy ze śmietana i cukrem ewentualnie kefirem.

Papierówki

4-5 jajek w zależności od wielkości (4 duże lub 5 mniejszych)

1 szklanka cukru

Ubijamy to razem, dodajemy 1 cukier waniliowy. Kiedy już się ubije na jedną gładka masę dodajemy wymieszane ze sobą 1/5 szklanki mąki tortowej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy pół szklanki oliwy z oliwek lub olej, po to aby ciasto było wilgotne. Ciasto można ubić mikserem. Konsystencja ciasta powinna być lejąca. Kiedy ciasto będzie już ubite na jednolitą gładką masę przygotowujemy blaszkę, lekko ją wysmarowujemy i wyścielamy papierem do pieczenia. Wylewamy na blachę ciasto, kroimy w pół księżyce jabłka. Jabłka powinny utrzymywać się na powierzchni ciasta. Układamy po długości blaszki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, czas 30 – 40 min. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

BISZKOPTY

1 szklanka cukru – kryształy

13dg maki pszennej (troszkę więcej niż pół szklanki)

13dg maki ziemniaczanej

4łyzki zimnej wody

2 łyżki oleju (zwykły olej)

5 jaj

1 łyżka proszku do pieczenia

Jajka – oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, do ubitych białek dodać cukier partiami. Następnie woda łączymy z żółtkami i ubijamy dalej. Olej łączymy mąkami (mąki wymieszać z proszkiem). Mąkę ziemniaczaną przesiać razem z pszenną i dodać do tego proszek. Ponadto dodać do tego trochę oleju. Wymieszać delikatnie. Przelać do blaszki. Biszkopt ten jest kruchy/sztywny i nie nadaje się do rolady.

Pieczemy w 170 stopniach około 30 min. WAŻNE ! Włożyć do rozgrzanego piekarnika !

drukuj