Premier i minister rolnictwa zainaugurowali w Brukseli festiwal promujący polską żywność

Premier Mateusz Morawiecki i minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski zainaugurowali w piątek w Brukseli Polska Food Festival, który ma za zadanie promować polską żywność.

https://twitter.com/PremierRP/status/1205511593418735616

Szef rządu polskiego, który po zakończeniu szczytu Unii Europejskiej zwiedził, wraz z szefem MRRiRW Janem Krzysztofem Ardanowskim, stoiska festiwalowe, podkreślał, że wydarzenie to ma promować polską żywność i polską kulturę.

„Tak jak polskie jedzenie, to żadne na świecie nie jest takie dobre” – mówił Mateusz Morawiecki.

„Szanujemy innych, ale jemy i pijemy polskie” – żartował Premier RP.

Mateusz Morawiecki akcentował także rolę rolniczego handlu detalicznego, który – jak mówił – jest korzystny dla producentów i pozwala promować polską żywność.

Złożył również życzenia wszystkim obecnym na otwarciu festiwalu z okazji nachodzących Świąt Bożego Narodzenia.

Z kolei minister Jan Krzysztof Ardanowski wskazał, że na festiwalu można zobaczyć jedynie mały wycinek produktów polskiego rolnictwa.

„Nie bagatelizujemy innych, szanujemy innych, bo też mają wysoką kulturę kulinarną, ale polskie rolnictwo i polskie produkty są wyjątkowe” – zaznaczył minister.

Szef MRiRW podkreślał, że produkty polskiego rolnictwa cieszą się dużą popularnością zagranicą, a Polska staje się „dużym zaopatrzeniowcem” na świecie.

„Dzielimy się tym, co potrafimy znakomicie robić” – mówił.

Jan Krzysztof Ardanowski złożył również życzenia świąteczne uczestnikom festiwalu.

Druga edycja Polska Food Festival jest organizowana przez Stałe Przedstawicielstwo RP w Brukseli przy współpracy m.in. MRiRW, Polskiej Organizacji Turystycznej i Instytutu Polskiego w Brukseli. W trakcie festiwalu polscy producenci żywności prezentują swoje wyroby, a samo wydarzenie łączy tradycyjny jarmark bożonarodzeniowy z koncertami, zimowymi warsztatami dla dzieci i innymi atrakcjami. Podczas festiwalu będzie można spróbować m.in. polskich wędlin i kiełbas, nalewek, pieczywa i przetworów owocowych.

PAP

drukuj