Nie marnuj żywności!

Banki Żywności apelują o niewyrzucanie żywności, która została nam po świętach i podzielenie się nią z potrzebującymi. Nadmiar poświątecznego jedzenia można oddać do najbliższej jadłodzielni, publicznych lodówek czy organizacji foodsharingowych.

W takich punktach można zostawić m.in. zupy, ciasta, sałatki, wędliny oraz dania gotowe. Wszystkie potrawy powinny być szczelnie zapakowane. Należy też opisać opakowanie, zaznaczając skład i datę przygotowania.

Do podzielenia się żywnością z potrzebującymi zachęca Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Zachęcamy Państwa do podzielenia się smacznymi potrawami ze świątecznego stołu. Może zorganizujemy poświąteczne spotkane z sąsiadami, zanieśmy do pracy czy poczęstujmy współpracowników. Możemy również przekazać żywność do jadłodzielni i rozmaitych lodówek społecznych, które coraz częściej pojawiają się w naszych miastach – zauważyła Beata Ciepła.

Według różnych badań, w Polsce co roku marnuje się nawet 5 mln ton żywności. Aż 60 proc. wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.

Statystycznie, jedna polska rodzina wyrzuca ok. 2,5 kg żywności tygodniowo. W okresie świątecznym wartość ta wzrasta o 30 procent.

RIRM

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl