Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Placek z dynią


Składniki:


– 3 jajka
– 1 szklanka mleka
– 4 szklanki mąki (tortowej lub pszennej)
– 2 szklanki obranej i drobno startej dyni
– 1 szklanka cukru
– 10 deko drożdży
– 6 łyżek oleju
– szczypta soli
– ewentualnie esencja zapachowa (rumowa lub arakowa)

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki, poczym rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawiamy drożdże do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego 3 całe jajka, resztę cukru pudru i ewentualnie esencję zapachową. Mieszamy. Na końcu dodajemy szklankę startej dyni, szczyptę soli i przesianą mąkę. Wszystko razem delikatnie mieszamy mikserem przez ok. 5 minut, aż masa zrobi się jednolita i lśniąca. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Po tym czasie wkładamy ciasto do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Gotowe ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Karkówka na ostro

Składniki:

– 1 kg karkówki
– dwie duże lub trzy średniej wielkości cebule

Sos:

– 1 szklanka pikantnego ketchupu
– pół szklanki wody
– 1 lub 2 łyżki octu
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki
– musztarda

Wszystkie składniki łączymy. W zależności od upodobań smakowych sami dobieramy odpowiednią ich proporcję.

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry długości 1 lub 1,5 cm , obsypujemy je dowolnymi przyprawami i lekko obsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w półksiężyce. Następnie wkładamy obsmażone mięso do naczynia i obsypujemy kawałkami cebuli. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i dusimy w piecu pod przykryciem.
Najlepiej podawać karkówkę dzień po przygotowaniu, ponieważ przez noc przejdzie ona przyprawami i nabierze aromatu.

W wyżej podanym sosie można podawać również udka z kurczaka.

drukuj