Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Trzywarstwowy tort na uroczystości rodzinne

Każdą warstwę pieczemy oddzielnie.


Warstwa biszkoptowa



Składniki:


– 4 jajka

– 4 łyżki cukru

– 4 łyżki mąki krupczatki, albo tortowej

– szczypta proszku do pieczenia


Przygotowanie:


Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Białka ubić, pod koniec dodać dwie łyżki cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Masę wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczemy ciasto przez ok. 20 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 160-170 stopni. Placek nie jest gruby, więc trzeba piec do czasu aż się przyrumieni.


Warstwa orzechowa

Składniki:

– 4 jajka

– 4 łyżki cukru

– dwie łyżki tartej bułki

– 5 łyżek drobno startych orzechów

– szczypta proszku do pieczenia


Przygotowanie:


Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Białka ubić, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Piec ciasto w takiej samej tortownicy jak wyżej i również przez ok. 20 minut w 160-170 stopniach.


Warstwa kokosowa (lub makowa)

Składniki:

– 4 jajka

– 4 łyżki cukru

– 4 łyżki wiórek kokosowych

– 1 łyżka mąki krupczatki, albo tortowej

– 2-3 kostki startej gorzkiej czekolady

– szczypta proszku do pieczenia


Przygotowanie:


Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Białka ubić, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać. Piec jak wyżej.

Zamiast wiórek kokosowych możemy dodać suchy mak mielony (ok. 10 deka). Nie dodajemy wówczas kostek czekolady.


Masa orzechowa do przekładania warstw



Składniki:


– 1 szklanka mleka

– 2 szklanki mielonych orzechów

– 1 cukier waniliowy

– 2 łyżki cukru

– łyżeczka rozpuszczalnej kawy

– 2 łyżki spirytusu

– kostka masła i kostka margaryny

– 1 jajko

– 2 żółtka

– 5 łyżek cukru


Przygotowanie:


Mleko zagotować, dodać cukier waniliowy i zwykły oraz dwie szklanki orzechów. Wystudzić. Następnie jedno całe jajko i dwa żółtka wraz z 5-cioma łyżkami cukru ubić na parze. Wystudzić.

Ucieramy masło z margaryną, dodajemy ubite jajka i orzechy, poczym dokładnie utcieramy na pulchną masę. Pod koniec dodać łyżeczkę kawy, kilka kropel wody oraz dwie łyżki spirytusu.

Powstałą masą przekładamy warstwy ciasta: placek orzechowy, masa, placek kokosowy (lub makowy), masa, na wierzchu placek biszkoptowy. Boki i wierzch tortu posmarować masą i obsypać orzechami. Udekorować w zależnie od okoliczności.


Czosnek w zalewie

Składniki:

– 25 deka czosnku

– szklanka wody

– szklanka winnego octu

– pół szklanki zwykłego octu

– 1 łyżka cukru

– dwa goździki

– ziele angielskie

– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Czosnek obrać. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do wrzątku dodać obrane ząbki czosnku, gotować 3-4 minuty. Czosnek włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Można dodać kilka kropel oleju. Zamknąć, ale nie pasteryzować.

Stosować jako dodatek do wędlin.


Czosnek jako lekarstwo na nadciśnienie:


1 ząbek czosnku zmiażdżyć, zalać szklanką przegotowanej zimnej wody. Zostawić na noc i rano wypić.

drukuj