Porady kulinarne
Każdą warstwę pieczemy oddzielnie.
Warstwa biszkoptowa
Składniki:
– 4 jajka
– 4 łyżki cukru
– 4 łyżki mąki krupczatki, albo tortowej
– szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Białka ubić, pod koniec dodać dwie łyżki cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Masę wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczemy ciasto przez ok. 20 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 160-170 stopni. Placek nie jest gruby, więc trzeba piec do czasu aż się przyrumieni.
Warstwa orzechowa
Składniki:
– 4 jajka
– 4 łyżki cukru
– dwie łyżki tartej bułki
– 5 łyżek drobno startych orzechów
– szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Białka ubić, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Piec ciasto w takiej samej tortownicy jak wyżej i również przez ok. 20 minut w 160-170 stopniach.
Warstwa kokosowa (lub makowa)
Składniki:
– 4 jajka
– 4 łyżki cukru
– 4 łyżki wiórek kokosowych
– 1 łyżka mąki krupczatki, albo tortowej
– 2-3 kostki startej gorzkiej czekolady
– szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Białka ubić, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać. Piec jak wyżej.
Zamiast wiórek kokosowych możemy dodać suchy mak mielony (ok. 10 deka). Nie dodajemy wówczas kostek czekolady.
Masa orzechowa do przekładania warstw
Składniki:
– 1 szklanka mleka
– 2 szklanki mielonych orzechów
– 1 cukier waniliowy
– 2 łyżki cukru
– łyżeczka rozpuszczalnej kawy
– 2 łyżki spirytusu
– kostka masła i kostka margaryny
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać cukier waniliowy i zwykły oraz dwie szklanki orzechów. Wystudzić. Następnie jedno całe jajko i dwa żółtka wraz z 5-cioma łyżkami cukru ubić na parze. Wystudzić.
Ucieramy masło z margaryną, dodajemy ubite jajka i orzechy, poczym dokładnie utcieramy na pulchną masę. Pod koniec dodać łyżeczkę kawy, kilka kropel wody oraz dwie łyżki spirytusu.
Powstałą masą przekładamy warstwy ciasta: placek orzechowy, masa, placek kokosowy (lub makowy), masa, na wierzchu placek biszkoptowy. Boki i wierzch tortu posmarować masą i obsypać orzechami. Udekorować w zależnie od okoliczności.
Czosnek w zalewie
Składniki:
– 25 deka czosnku
– szklanka wody
– szklanka winnego octu
– pół szklanki zwykłego octu
– 1 łyżka cukru
– dwa goździki
– ziele angielskie
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Czosnek obrać. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do wrzątku dodać obrane ząbki czosnku, gotować 3-4 minuty. Czosnek włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Można dodać kilka kropel oleju. Zamknąć, ale nie pasteryzować.
Stosować jako dodatek do wędlin.
Czosnek jako lekarstwo na nadciśnienie:
1 ząbek czosnku zmiażdżyć, zalać szklanką przegotowanej zimnej wody. Zostawić na noc i rano wypić.