Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Rolady schabowe z chrzanem

Składniki:
– mięso schabowe lub wołowe (ilość w zależności od tego ile chcemy zrobić roladek)
– ser żółty
– plasterki boczku
– chrzan
– sól, pieprz
– mąka
– jajka
– tarta bułka

Przygotowanie:
Mięso rozbić jak na kotlet i przyprawić solą i pieprzem. Do środka każdej roladki włożyć kawałek sera, boczek i trochę chrzanu. Zawinąć, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce i smażyć na oleju.

Roladki z piersi kurczaka

Składniki:
– piersi z kurczaka
– szynka surowa lub tyrolska
– ser żółty
– zielona pietruszka
– pomidor
– sól, pieprz, ewentualnie wegeta
– brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić. Ser żółty, szynkę, pomidor pokroić w plastry. Na każdym plastrze szynki, ułożyć plaster sera, pomidora i posypać natką pietruszki oraz położyć kawałeczek masła. Zwinąć w rulonik. Każdy rulonik owinąć płatem mięsa (ciasno, boki dobrze skleić), posypać wegetą lub solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i rozbitym jajku. Smażyć na oleju. Przed podaniem ułożyć na półmisku i udekorować kawałkami brzoskwiń (albo położyć kawałeczek na każdej roladzie, albo położyć obok).

Pasztet z grzybami

Składniki:
– kilka grzybów suszonych (ok. 5 sztuk)
– 50-70 dag pieczarek
– 1 lub 2 cebule
– 25 dag startego żółtego sera
– 3-4 łyżki natki pietruszki
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– kilka plasterków boczku (do wyłożenia dna blaszki keksówki)
– 3 pszenne bułki
– 5 jaj
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Suszone grzyby ugotować i pokroić w paski. Pieczarki pokroić, usmażyć na cebuli. Bułki pokroić w kostkę. Ubić pianę z białek, a żółtka zmieszać z pozostałymi składnikami: z wystudzonymi pieczarkami, ugotowanymi grzybami, natką pietruszki, śmietaną, bułką, serem. Na końcu dodać pianę i przyprawić solą i pieprzem. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno plastrami boczku i wlać masę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu trochę przestudzić, wyjąć z blaszki by boczek znajdował się na wierzchu i pokroić w porcje. Można podawać na ciepło lub na zimno z chlebem. Dobrze smakuje z sosem tatarskim.

drukuj