Prof. M. Ryba: Klienci z Europy Środkowej nie powinni przepłacać za produkty gorszej jakości
Nie ma racjonalnych powodów, by klient z Europy Środkowej przepłacał za produkty gorszej jakości – podkreślił prof. Mieczysław Ryba. Politolog skomentował przepisy zakazujące sprzedaży produktów podwójnej jakości, które zatwierdził w tym tygodniu Parlament Europejski. W ich myśl produkty sprzedawane pod tą samą marką i w takim samym opakowaniu powinny mieć jednakowy skład.
Regulacje powstały, ponieważ wiele krajów Europy Środkowej i Wschodniej wskazuje, że na ich terenie sprzedawana jest żywność gorszej jakości niż w Europie Zachodniej.
Przyjęte przepisy zakładają, że firmy będą musiały ujednolicić skład produktów sprzedawanych w Unii Europejskiej lub zmienić nazwę produktów. O uregulowaniu tej kwestii – mówi prof. Mieczysław Ryba.
– Produkty, wytworzone przez te same koncerny dla rynku Europy Środkowej i Zachodniej, różniły się jakością. Oczywiście jeśli udałoby się na poziomie prawa te rzeczy osiągnąć, byłoby to sprawiedliwe, ponieważ nie ma racjonalnych powodów, żeby klient w Europie Środkowej przepłacał za produkty gorszej jakości – wskazuje politolog.
Nowe przepisy zostały zatwierdzone przez PE w środę. Za głosowało 474 eurodeputowanych, przeciw było 163 i a 14 wstrzymało się od głosu. Z Polski regulacje poparli wszyscy europosłowie Prawa i Sprawiedliwości oraz część z Platformy Obywatelskiej.
11 eurodeputowanych z PO było przeciw nowym przepisom. Wśród nich byli m.in. Róża Thun, Jerzy Buzek, Janusz Lewandowski i Julia Pitera. Przeciwko wypowiedziało się także troje spośród czterech europosłów PSL.
RIRM