MRiRW: możliwy jest eksport polskich jaj do Tajlandii
Władze Tajlandii poinformowały Głównego Lekarza Weterynarii o zatwierdzeniu świadectwa na eksport jaj i produktów jajecznych – czytamy na stronie ministerstwa rolnictwa.
❗Rusza eksport jaj i produktów jajecznych do Tajlandii. Ambasada RP w Bangkoku 7 maja br. przekazała decyzję strony tajskiej o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia dla jaj i produktów jajecznych wywożonych z Polski do Królestwa Tajlandii. Szczegóły➡https://t.co/fEb7FQNTdE pic.twitter.com/x319DBPy9E
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) May 13, 2020
„W dn. 7 maja 2020 r. Ambasada RP w Bangkoku przekazała decyzję strony tajskiej o zatwierdzeniu negocjowanego wzoru świadectwa zdrowia dla jaj i produktów jajecznych wywożonych do Królestwa Tajlandii” – napisano w komunikacie.
Wyjaśniono, że „właściwe władze Tajlandii nie wymagają dodatkowych procedur związanych z zatwierdzeniem polskich zakładów na ich rynek”
Dokument dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.
Jak niedawno informowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, tajlandzki rząd zdecydował się w marcu br. na wprowadzenie tymczasowego zakazu eksportu jaj konsumpcyjnych z Tajlandii. Jest to reakcja władz na zachowania zakupowe konsumentów wywołane epidemią koronawirusa, które spowodowały, że na rynku wewnętrznym zaczyna brakować jaj a ich ceny gwałtownie rosną. Ocenia się, że konsumpcja wzrosła dwu – trzykrotnie i w niektórych lokalizacjach jaja są niedostępne.
Według Izby, Polska jest siódmym – co do wielkości – producentem jaj w Unii Europejskiej. Jest też znaczącym ich eksporterem, za granicę trafia 35 proc. produkowanych w kraju jaj.
Roczna produkcja jaj w Polsce w 2018 r. wynosił ok. 9,2 miliarda sztuk. Wywóz jaj z Polski jest koniecznością, gdyż produkcja znacznie przewyższa krajowe zapotrzebowanie. Z tego względu Polska jest w trójce największych unijnych eksporterów tego produktu.
O eksporcie jaj z Polski decyduje popyt w krajach unijnych, bowiem kraje UE są głównymi odbiorcami jaj. Najwięcej sprzedawanych jest do Holandii, Niemiec i Włoch. Udział wysyłek do państw pozaunijnych w całym eksporcie ogółem nie przekracza jednego procenta, ale zainteresowanie nimi rośnie.
PAP