Grzyboznawca: Omijajmy grzyby blaszkowate
Sanepid ostrzega przez zbieraniem grzybów, których nie znamy. Co roku w sezonie grzybowym z powodu zbioru gatunków niejadalnych dochodzi do licznych zatruć. Spożycie takich grzybów może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne.
Pierwsza objawy pojawiają się od 8 do 24 godzin po spożyciu trującego grzyba. Są to nudności, wymioty, bóle brzucha, kończyn i biegunka.
Jolanta Czyżniewska, grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu radzi, jak uniknąć zatrucia.
– W celu zapobiegania zatruciom grzybami nie wolno zbierać tych, które nie są nam znane. Najwięcej gatunków takich grzybów znajduje się wśród blaszkowatych, dlatego proszę je omijać. To jest taka moja sentencja, która towarzyszy mi od 12 lat i zawsze powtarzam wszystkim klientom, którzy tutaj przychodzą i przynoszą grzyby do oceny, aby omijali grzyby blaszkowate. Zapraszam do powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej do sprawdzenia grzybków – zaznacza Jolanta Czyżniewska.
Polacy coraz uważniej zbierają grzyby, liczba zatruć z roku na rok systematycznie spada. Przed wyruszeniem do lasu warto zaopatrzyć się w atlas grzybów.
RIRM