Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Marynat na szynkę

– 1kg mięsa

– mniej niż 0,5 łyżeczki saletry lub zaprawy razem z saletrą

– łyżeczka kolendry

– łyżeczka pieprzu ziarnistego

– ziele angielskie

– liść laurowy

– czosnek

Zagotować wodę, dodając wszystkie przyprawy. Wystudzić, wlać do zaprawy. Do zalewy wkładamy mięso, które powinno leżeć w niej 12 dni (mięso musi być zamarynowane aż do środka).

Ziemniaki zapiekane

– 1kg ziemniaków

– mięso mielone (wołowina, wieprzowina)

– cebula

– oliwa

– „Jarzynka” lub „Wegeta” – przyprawa

– pieprz (czarny, biały)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– przecier pomidorowy

Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić. Mięso mielone podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą na oliwie, przyprawić pieprzem, zielem angielskim, dodać liść laurowy, następnie przecier pomidorowy (niedużo), aby otrzymać gęstą konsystencję. Ziemniaki należy przełożyć uduszonym mięsem, na wierzch kolejna warstwa ziemniaków z farszem. Wszystko należy włożyć do piekarnika i zapiec. Tuż przed podaniem można posypać tartym serem (np. parmezanem).

Drożdżówka świąteczna

– 2 szklanki mleka

– 1kg mąki

– 5 żółtek

– 5dk drożdży

– 0,5 szklanki cukru

– 20dk tłuszczu roztopionego

– rodzynki

– usmażona skórka pomarańczowa

– łyżeczka soli

– cukier waniliowy

Żółtka ubić z cukrem, drożdże rozpuścić w letnim mleku, zrobić rozczyn gęstości śmietany, a gdy podrośnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę, sól, cukier waniliowy i dobrze wyrobić. Pod koniec dać roztopiony tłuszcz (nie gorący), wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Blaszkę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do połowy blaszki i zostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Możemy użyć formy babkowej lub prostokątnej blaszki. Na koniec posypać kruszonką lub posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180 – 200 C (w blaszce prostokątnej ok. 40min).

Kruszonka


– 10dk mąki (niepełna szklanka)

– 5dk masła

– 5dk cukru pudru

– olejek waniliowy

Zmieszać wszystkie składniki i posypać ciasto drożdżowe najpierw posmarowane jajkiem (jajko rozbić, rozmieszać i rozprowadzić na babce).

Babka gotowana

– 25dk tłuszczu

– 5 jajek

– szklanka cukru

– szklanka mąki pszennej

– szklanka mąki ziemniaczanej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– olejek migdałowy lub cukier waniliowy

– tłuszcz

– tarta bułka do wysmarowania formy

– forma do babek gotowanych z przykrywką

Jajka utrzeć z cukrem, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewając przez sitko wymieszać z ubitymi jajkami dodając stopniowo przestudzony tłuszcz. Wcześniej formę do gotowania babek wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i włożyć ciasto. Zamknąć formę, wstawić do garnka z gorącą wodą do połowy formy i gotować ok. 1 godziny 15 minut. Przestudzić i wyjąc babkę z formy. Później można polać babkę czekoladą lub polukrować.

Kluski szlachcice

– 8 dużych ziemniaków

– sól

– pieprz

– „Wegeta” – przyprawa

– cebula

– olej

– ciasto na makaron

Zetrzeć na drobnej tarce 8 dużych ziemniaków, odcedzić sok, doprawić solą i pieprzem oraz „Wegetą”. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z cebulą i ostudzić. Zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować (jak na łazanki), posmarować farszem, zwinąć „na roladę” i pokroić w plastry o grubości 1,5cm. Wrzucać na gorąca, osoloną wodę gotować ok. 5min.

drukuj