Porady kulinarne
Marynat na szynkę
– 1kg mięsa
– mniej niż 0,5 łyżeczki saletry lub zaprawy razem z saletrą
– łyżeczka kolendry
– łyżeczka pieprzu ziarnistego
– ziele angielskie
– liść laurowy
– czosnek
Zagotować wodę, dodając wszystkie przyprawy. Wystudzić, wlać do zaprawy. Do zalewy wkładamy mięso, które powinno leżeć w niej 12 dni (mięso musi być zamarynowane aż do środka).
Ziemniaki zapiekane
– 1kg ziemniaków
– mięso mielone (wołowina, wieprzowina)
– cebula
– oliwa
– „Jarzynka” lub „Wegeta” – przyprawa
– pieprz (czarny, biały)
– ziele angielskie
– liść laurowy
– przecier pomidorowy
Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić. Mięso mielone podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą na oliwie, przyprawić pieprzem, zielem angielskim, dodać liść laurowy, następnie przecier pomidorowy (niedużo), aby otrzymać gęstą konsystencję. Ziemniaki należy przełożyć uduszonym mięsem, na wierzch kolejna warstwa ziemniaków z farszem. Wszystko należy włożyć do piekarnika i zapiec. Tuż przed podaniem można posypać tartym serem (np. parmezanem).
Drożdżówka świąteczna
– 2 szklanki mleka
– 1kg mąki
– 5 żółtek
– 5dk drożdży
– 0,5 szklanki cukru
– 20dk tłuszczu roztopionego
– rodzynki
– usmażona skórka pomarańczowa
– łyżeczka soli
– cukier waniliowy
Żółtka ubić z cukrem, drożdże rozpuścić w letnim mleku, zrobić rozczyn gęstości śmietany, a gdy podrośnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę, sól, cukier waniliowy i dobrze wyrobić. Pod koniec dać roztopiony tłuszcz (nie gorący), wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Blaszkę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do połowy blaszki i zostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Możemy użyć formy babkowej lub prostokątnej blaszki. Na koniec posypać kruszonką lub posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180 – 200 C (w blaszce prostokątnej ok. 40min).
Kruszonka
– 10dk mąki (niepełna szklanka)
– 5dk masła
– 5dk cukru pudru
– olejek waniliowy
Zmieszać wszystkie składniki i posypać ciasto drożdżowe najpierw posmarowane jajkiem (jajko rozbić, rozmieszać i rozprowadzić na babce).
Babka gotowana
– 25dk tłuszczu
– 5 jajek
– szklanka cukru
– szklanka mąki pszennej
– szklanka mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– olejek migdałowy lub cukier waniliowy
– tłuszcz
– tarta bułka do wysmarowania formy
– forma do babek gotowanych z przykrywką
Jajka utrzeć z cukrem, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewając przez sitko wymieszać z ubitymi jajkami dodając stopniowo przestudzony tłuszcz. Wcześniej formę do gotowania babek wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i włożyć ciasto. Zamknąć formę, wstawić do garnka z gorącą wodą do połowy formy i gotować ok. 1 godziny 15 minut. Przestudzić i wyjąc babkę z formy. Później można polać babkę czekoladą lub polukrować.
Kluski szlachcice
– 8 dużych ziemniaków
– sól
– pieprz
– „Wegeta” – przyprawa
– cebula
– olej
– ciasto na makaron
Zetrzeć na drobnej tarce 8 dużych ziemniaków, odcedzić sok, doprawić solą i pieprzem oraz „Wegetą”. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z cebulą i ostudzić. Zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować (jak na łazanki), posmarować farszem, zwinąć „na roladę” i pokroić w plastry o grubości 1,5cm. Wrzucać na gorąca, osoloną wodę gotować ok. 5min.