Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Zalewa estragonowa do śledzi marynowanych

2 szklanki wody

0,5 szklanki octu winnego z jabłek

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka mielonej słodkiej papryki

0,5 łyżki suszonego estragonu

szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz w ziarenkach

Wszystko zagotować, pogotować 5 min., wystudzić, zalać śledzie (jeżeli są za słone to do zalewy nie dawać soli). Można ponadto dodać 0,5 łyżki suszonego estragonu, zagotować w małej ilości wody, przecedzić i dodać do ugotowanej i przestudzonej zalewy.


Śledzie surowe w occie

3 szklanki wody

1 szklanka octu

0,5 szklanki oleju

szczypta cukru

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz

cebula

Zagotować wszystko razem, śledzie wyczyścić, nasolić, pozostawić na 24 godziny. Następnie wypłukać, włożyć do słoików lub kamiennych garnków i zalać zalewą.


Deser pomarańczowy

biszkopt z 4 lub 5 jaj

1 litr soku pamarańczowego

3 budynie śmietankowe lub waniliowe

3 łyżki cukru

3 paczki delicji

2 śnieżki

2 galaretki

Ugotować budyń na soku pomarańczowym (można dodać 3 łyżki cukru). Gorący budyń wlać na upieczony biszkopt, na to ułożyć około 3 paczki delicji, a gdy przestygnie ubić dwie śnieżki wlać dwie rozpuszczone i przestudzeone galaretki. Razem pomieszać i dać na wystudzony biszkopt (można dać samą ubitą śmietanę).

drukuj