Porady kulinarne
Zalewa estragonowa do śledzi marynowanych
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu winnego z jabłek
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
0,5 łyżki suszonego estragonu
szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
Wszystko zagotować, pogotować 5 min., wystudzić, zalać śledzie (jeżeli są za słone to do zalewy nie dawać soli). Można ponadto dodać 0,5 łyżki suszonego estragonu, zagotować w małej ilości wody, przecedzić i dodać do ugotowanej i przestudzonej zalewy.
Śledzie surowe w occie
3 szklanki wody
1 szklanka octu
0,5 szklanki oleju
szczypta cukru
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
cebula
Zagotować wszystko razem, śledzie wyczyścić, nasolić, pozostawić na 24 godziny. Następnie wypłukać, włożyć do słoików lub kamiennych garnków i zalać zalewą.
Deser pomarańczowy
biszkopt z 4 lub 5 jaj
1 litr soku pamarańczowego
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 łyżki cukru
3 paczki delicji
2 śnieżki
2 galaretki
Ugotować budyń na soku pomarańczowym (można dodać 3 łyżki cukru). Gorący budyń wlać na upieczony biszkopt, na to ułożyć około 3 paczki delicji, a gdy przestygnie ubić dwie śnieżki wlać dwie rozpuszczone i przestudzeone galaretki. Razem pomieszać i dać na wystudzony biszkopt (można dać samą ubitą śmietanę).