Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Dziad

4 jajka

1 i 1/4 szklanki cukru

1 i 1/2 łyżki amoniaku

1 i 1/2 szklanki mąki x2

1/2 łyżeczki proszku

1 litr śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

Jajka ubić z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem i amoniakiem następnie razem wymieszać. Zostawić do następnego dnia, później wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki dobrze wymieszać i upiec cztery placki równej wielkości (wcześniej blaszkę posmarowć tłuszczem). Piec około 15 minut w temperaturze 150 – 160 stopni C, aż do zarumienienia placków. Śmietanę ubić, dodać 3 łyżki cukru pudru i przełożyć placki. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Serniko-makowiec

-> placek:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

10dk margaryny

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem wymieszać.

-> masa makowa:

40dk maku

1dk drożdży

10dk masła lub margaryny

4 jajka

mały słoik miodu

25dk cukru

migdały

orzechy

aromat migdałowy

Mak spażyć, zostawić na noc, zlać, zemleć, mieszać ze wszystkimi składnikami.

-> masa twarogowa:

1kg twarogu

2 paczuszki cukru waniliowego

25dk cukru

6 jaj

15dk masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

rodzynki

Twaróg zmielić, masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do masy dodawać stopniowo twaróg i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę i rodzynki.

-> polewa:

15dk cukru

10dk margaryny

2 łyżki kakao

Wymieszać na ciepło.

Ciasto kruche rozwałkować i dać na blaszkę, masę makową i masę twarogową rozprowadzać „w szachownicę” lub „pasy”, piec około 1 godziny w 180 stopniach C, po upieczeniu polac polewą.

Makaron z cebulą

40dk makaronu

10dk masła

2 jajka

3 cebule

2-3 łyżki tartego sera żółtego lub parmezanu

Makaron ugotować, cebulę pokroić drobno, dać na masło i upruszyć nie rumieniąc. Polwać wodą, żeby cebula zmiękła. Jajka rozbić, wymieszać i dać do cebuli. Wszystko dać na makaron, posypać serem i doprawić do smaku solą lub pieprzem.

drukuj