Porady kulinarne
Dziad
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki amoniaku
1 i 1/2 szklanki mąki x2
1/2 łyżeczki proszku
1 litr śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
Jajka ubić z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem i amoniakiem następnie razem wymieszać. Zostawić do następnego dnia, później wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki dobrze wymieszać i upiec cztery placki równej wielkości (wcześniej blaszkę posmarowć tłuszczem). Piec około 15 minut w temperaturze 150 – 160 stopni C, aż do zarumienienia placków. Śmietanę ubić, dodać 3 łyżki cukru pudru i przełożyć placki. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Serniko-makowiec
-> placek:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
10dk margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem wymieszać.
-> masa makowa:
40dk maku
1dk drożdży
10dk masła lub margaryny
4 jajka
mały słoik miodu
25dk cukru
migdały
orzechy
aromat migdałowy
Mak spażyć, zostawić na noc, zlać, zemleć, mieszać ze wszystkimi składnikami.
-> masa twarogowa:
1kg twarogu
2 paczuszki cukru waniliowego
25dk cukru
6 jaj
15dk masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
rodzynki
Twaróg zmielić, masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do masy dodawać stopniowo twaróg i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę i rodzynki.
-> polewa:
15dk cukru
10dk margaryny
2 łyżki kakao
Wymieszać na ciepło.
Ciasto kruche rozwałkować i dać na blaszkę, masę makową i masę twarogową rozprowadzać „w szachownicę” lub „pasy”, piec około 1 godziny w 180 stopniach C, po upieczeniu polac polewą.
Makaron z cebulą
40dk makaronu
10dk masła
2 jajka
3 cebule
2-3 łyżki tartego sera żółtego lub parmezanu
Makaron ugotować, cebulę pokroić drobno, dać na masło i upruszyć nie rumieniąc. Polwać wodą, żeby cebula zmiękła. Jajka rozbić, wymieszać i dać do cebuli. Wszystko dać na makaron, posypać serem i doprawić do smaku solą lub pieprzem.