Wzrosną ceny cukru w Polsce?
Na rynku krajowym i światowym rosną ceny cukru. W porównaniu z ub.r. podrożał on o 30 proc. Na giełdach światowych cukier jest najdroższy od 4 lat. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie.
Dla porównania, tylko w lipcu br. cena za kilogram paczkowanego cukru w naszym kraju wyniosła średnio 2,8 zł/ kg. Natomiast w 2015 roku cukier kosztował w granicach 2 zł.
Taką sytuacją nie jest zaskoczony Stanisław Lubaś. Przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Cukrowniczego NSZZ „Solidarność” ocenia, że cena cukru będzie się utrzymywać na obecnym poziomie.
– Trudno powiedzieć, jak będzie wyglądała sytuacja na rynku. Wszystko zależy od tego, ile wyprodukuje się cukru z trzciny cukrowej. Trzeba zauważyć fakt, że średnio co roku spożycie cukru wzrasta o 2 proc., głownie poprzez Chiny, które podnoszą swój poziom życia i zużywają więcej cukru. Myślę, że nadzwyczajnej sytuacji nie będzie, natomiast ceny pewnie będą utrzymywać się w tych granicach – zaznacza Stanisław Lubaś.
Tymczasem w tym roku – jak oceniają eksperci – produkcja cukru będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej i krajowego zapotrzebowania. Może ona wynieść 2-2,1 mln ton.
RIRM