Wzrosną ceny cukru w Polsce?

Na rynku krajowym i światowym rosną ceny cukru. W porównaniu z ub.r. podrożał on o 30 proc. Na giełdach światowych cukier jest najdroższy od 4 lat. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie.

Dla porównania, tylko w lipcu br. cena za kilogram paczkowanego cukru w naszym kraju wyniosła średnio 2,8 zł/ kg. Natomiast w 2015 roku cukier kosztował w granicach 2 zł.

Taką sytuacją nie jest zaskoczony Stanisław Lubaś. Przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Cukrowniczego NSZZ „Solidarność” ocenia, że cena cukru będzie się utrzymywać na obecnym poziomie.

– Trudno powiedzieć, jak będzie wyglądała sytuacja na rynku. Wszystko zależy od tego, ile wyprodukuje się cukru z trzciny cukrowej. Trzeba zauważyć fakt, że średnio co roku spożycie cukru wzrasta o 2 proc., głownie poprzez Chiny, które podnoszą swój poziom życia i zużywają więcej cukru. Myślę, że nadzwyczajnej sytuacji nie będzie, natomiast ceny pewnie będą utrzymywać się w tych granicach – zaznacza Stanisław Lubaś.

Tymczasem w tym roku – jak oceniają eksperci – produkcja cukru będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej i krajowego zapotrzebowania. Może ona wynieść 2-2,1 mln ton.

RIRM

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl