fot. tv trwam

W WSKSiM w Toruniu odbyły się obrony prac licencjackich

Kolejna grupa absolwentów Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu opuszcza mury tej uczelni. Dziś obronili swoje prace licencjackie.

To prawdziwe święto w życiu każdej uczelni.

– Dzisiaj zaczynamy ten moment, etap obron licencjatów czy prac magisterskich. To szczególny moment ukoronowania pracy 3-letniej czy 5-letniej – wskazuje rektor WSKSiM o. dr Zdzisław Klafka CSsR.

Moment, w którym uczelnia zbiera plony wieloletniej pracy – podkreśla o. dr Zdzisław Klafka CSsR. Zapytaliśmy studentów trzeciego roku, o czym napisali swoje prace licencjackie.

– Mój licencjat napisałem o o. Maksymilianie Marii Kolbe i jego wpływie na rozwój mediów katolickich w Polsce – mówi student WSKSiM Szymon Kaliściak.

– Moją prace licencjacką napisałam na temat cyberprzemocy językowej w internecie – dodaje Joanna Widelska, studentka WSKSiM,

To jednak nie koniec, bo zainteresowania studentów sięgają znacznie dalej.

– Pisali o manipulacji i jej wpływie na odbiorców, a także o roli portali internetowych w przekazywaniu informacji – wylicza dr Małgorzata Lewicka.

Z tego ostatniego tematu, czyli roli portali internetowych w przekazywaniu informacji na przykładzie portalu Radia Maryja, egzaminowaliśmy studenta Mateusza Rzepeckiego.

– Trzeba było wskazać, że dziennie na tym portalu publikowanych jest od około 60,70 do nawet 100 różnych materiałów i to nie były tylko materiały tekstowe, ale również dźwiękowe, video, jakieś grafiki czy galerie – wskazuje Mateusz Rzepecki.

Analogię między dziełem o. Maksymiliana Kolbego a Radiem Maryja dostrzegł w swojej pracy Szymon Kaliściak.

– O. Maksymilian również nie miał lekko, również nie mógł wyprosić się różnego rodzaju pozwoleń, jeżeli chodzi o samo postawienie np. anteny nadawczej – podkreśla Szymon Kaliściak.

Tak przygotowanych studentów z zainteresowaniem słuchała komisja egzaminacyjna.

– Widzę, że prace są bardzo samodzielne, są bardzo twórcze, a przy okazji wychodzi też nie tylko ich bardzo dobre przygotowanie teoretyczne, ale przez 3 lata nabrali tych umiejętności praktycznych i to bardzo raduje. Umiejętność połączenia teorii z praktyką – zaznacza o. dr. Zdzisław Klafka CSsR.

TV Trwam News/RIRM

drukuj