W Polsce spada produkcja cukru
Z roku na rok w Polsce spada produkcja cukru. Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego szacuje, że w tym roku produkcja nie przekroczy 1,6 mln ton. W ubiegłym roku było to 2 mln ton.
Krajowa konsumpcja cukru spodziewana jest na poziomie 1 mln 630 tys. ton, co oznacza, że Polska będzie zmuszona importować ok. 200 tys. ton.
W Polsce cukier wytwarza 18 cukrowni, w tym 7 należących do Krajowej Spółki Cukrowej i 12 należących do trzech niemieckich koncernów.
Stanisław Lubaś, przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Cukrowniczego NSZZ „Solidarność”, podkreśla, że szacowana prognoza jest wynikiem nieudolnych rządów koalicji PO-PSL i limitowania produkcji cukru przez Unię Europejską.
– Uprawa buraków trochę się kurczy. Jest to efekt tego, że zlikwidowaliśmy za dużo cukrowni. Unia Europejska wymusiła to na nas, poprzez politykę kija i marchewki, czyli „damy wam dopłaty, jak zlikwidujecie cukrownie, a jeżeli nie zlikwidujecie cukrowni, to i tak zapłacicie do Brukseli pieniądze, które później możecie odzyskać, ale musicie zlikwidować cukrownie”. Uważam, że w Polsce zlikwidowano za dużo cukrowni i to może się wiązać z tym, że będzie brakować nam cukru – zwraca uwagę Stanisław Lubaś.
Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Polsce w tym roku oceniana jest na ok. 180 tys. ha i jest o ok. 16 tys. ha mniejsza niż przed rokiem. Komisja Europejska zapowiedziała zniesienie od roku 2017 limitowania produkcji cukru w Unii Europejskiej.
RIRM