fot. PAP/Leszek Szymański

R. Telus: Utworzenie PIBŻ ma zapewnić żywność bezpieczniejszą i lepsza dla konsumentów

Utworzenie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności ma na celu zabezpieczenie polskiej żywności – powiedział poseł Robert Telus.

Wiceprzewodniczący sejmowej komisji rolnictwa w ten sposób odniósł się do negatywnego stanowiska śląsko – dąbrowskiej „Solidarności” w sprawie połączenia kilku inspekcji. Strona społeczna zapowiada protest przed Sejmem. W ocenie związkowców powołanie jednej inspekcji spowoduje pogorszenie jakości naszej żywności oraz zwolnienia w Sanepidzie.

Poseł Robert Telus zwraca uwagę, że obecnie funkcjonuje aż pięć inspekcji, które mogą przeprowadzać kontrolę. Jak dodaje żadna z nich nie do końca może kontrolować np. rozbiór mięsa w supermarketach.

– Chodzi o to, żeby jedna inspekcja mogła kontrolować cały proces od pola do stołu. Żebyśmy byli pewni, że jemy dobrą żywność. Żebyśmy byli pewni, że w żywności nie ma chemii trującej, chemii szkodzącej polskiemu konsumentowi. Dlatego ta inspekcja, ta reforma inspekcji – oczywiście każda reforma jeżeli ją się wprowadza, budzi pewne wątpliwości, strach i na pewno tutaj obecne to jest w tych protestach, które napływają, ale cel jest jeden – żeby ta żywność była bezpieczniejsza i lepsza dla konsumentów.

Projekt został przygotowany przez resort rolnictwa, któremu będzie podlegała nowa inspekcja. Podmiot ten przejmie wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także część zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej.

RIRM

drukuj