Przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

 


Potrawy wigilijne


 

Barszcz wigilijny z uszkami

barszcz czerwony

Składniki:

Barszcz

  • 2000 g buraków ćwikłowych
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sok z cytryny

Uszka

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • woda przegotowana

Farsz

  • grzyby z wywaru
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka
  • masła

Przyprawy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier, pieprz, sól

Przygotowanie:

Barszcz

Grzyby umyć, zalać zimną wodą. Moczyć 2-3 godziny, a następnie gotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować). Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka. Dodać pokrojone cebule i przyprawy. Wlać 3 litry zimnej wody. Gotować, aż buraki zrobią się miękkie. Kiedy wystygną, wywar przecedzić. Dolać wywar z grzybów, zagotować. Przyprawić cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Uszka

 Ciasto – Mąkę i szczyptę soli wymieszać widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem, a gdy masa przestygnie, zagnieść ciasto.

Farsz

 Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby i bułkę tartą, wszystko wymieszać. Gdy masa przestygnie wbić jajko, wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą.

Ciasto cienko rozwałkować. Kieliszkiem o średnicy 2-3 cm wykroić pierogi. Na każdym ułożyć porcję farszu, zlepić tak jak pierogi. Połączyć końcówki pierogów, aby powstały uszka. Uszka włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy i zalać gorącym barszczem.


Zupa rybna

 

Składniki

  • 2 litry warzywnego bulionu
  • Marchew
  • Seler
  • 500 g fileta rybnego z mintaja lub dorsza
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany 18 %
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle. Filety rybne pokroić w paski. Do bulionu warzywnego cebulę  oraz pokrojoną marchew i seler, gotować przez 10 minut. Następnie dodać pokrojone filety rybne i śmietanę. Doprawić zupę przyprawami. Podawać posypaną natką pietruszki.


Zupa śledziowa

śledzie

Składniki:

  • 4 śledzie matjasy
  • 1,5 litra przegotowanej wody
  • 4 cebule
  • ocet

Przygotowanie:

Śledzie matjasy kroimy w kawałki. Następnie zalewamy zimną wodą. Kroimy w kostkę cebule i wrzucamy do wody ze śledziami. Do smaku dodajemy ocet i pieprz. Zupa w takiej postaci musi stać co najmniej 4 godziny. Podajemy z gorącym puree z ziemniaków.


Pierogi z kapustą i grzybami

pierogiSkładniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • ¾ l ciepłej wody

Nadzienie

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Grzyby umyć i namoczyć w przegotowanej wodzie. Odstawić na całą noc.  Kolejnego dnia kiszoną kapustę i wymoczone grzyby włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 4 łyżki oliwy i gotować do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu, kapustę z grzybami osączyć z wody i mocno wycisnąć. Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na oliwie na złoty kolor i dodać do farszu. Składniki nadzienia wymieszać, przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażyć, by nadzienie trochę zgęstniało. Następnie dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto

Z mąki, rozmąconego jajka, szczypty soli i łyżeczki miękkiego masła zagnieść ciasto, dodając około ¾ litra ciepłej wody. Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Wycinać szklanką krążki ciasta, na każdy nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Zagotować duży garnek wody, lekko posolić. Do gotującej wody wkładać stopniowo pierogi, tak aby woda nie przestawała wrzeć. Gotować 5-7 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Najlepiej podawać z cebulką podsmażoną na złoty kolor.


Pierogi z kaszą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Farsz

  • 2 szklanki wody
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 szklanka jęczmiennej kaszy
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie (ok. 2 godz.), następnie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Do powstałego wywaru dodać przepłukaną zimną wodą kaszę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości przez 30 minut. Cebulę zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle. Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić solą i pieprzem.

Z mąki, wody, jajka i oleju zagnieść ciasto, rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucać do 3 litrów posolonego wrzątku i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane sosem grzybowym.


Karp w galarecie

 

Składniki

  • 1,5 kg karpia
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 cebule
  • Marchew
  • Seler
  • Rodzynki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo 2 duże liście sałaty

Przygotowanie

Karpia oczyścić, pokroić w dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Obrane warzywa pokroić w paski. W płaskim naczyniu ułożyć najpierw warstwę warzyw, a na to rybę. Następnie zalać 1 litrem wody, dodać sól i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 40 minut. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i dodać do ryby. Od razu wsypać rodzynki, rybę doprawić solą, cukrem oraz pieprzem i gotować przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Karpia w galarecie podawać na półmisku wyłożonym sałatą.


Karp w jarzynach

karp wigilijny

Składniki:

  • Karp
  • 2 marchewki
  • 3 duże cebule
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 6-8 ziemniaków
  • Masło
  • żółty ser
  • vegeta, sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczonego i pokrajanego na dzwonka karpia średniej wielkości nacieramy solą. Jarzyny: dwie marchewki, trzy duże cebule, dwie pietruszki, ½ selera; obieramy, myjemy i drobno siekamy. 6-8 ziemniaków po obraniu kroimy w plastry, zalewamy wrzątkiem i osączamy na sicie. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem, układamy połowę jarzyn i ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem. Teraz układamy dzwonka karpia i oprószamy je vegetą. Całość przykrywamy pozostałymi ziemniakami i jarzynami. Danie pokrywamy suto wiórkami masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki i 3 łyżkami utartego żółtego sera. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy rybę w gorącym piekarniku przez około 1 godzinę. Doskonałe danie na gorąco na wigilię i nie tylko.


Śledź po cygańsku

 

Składniki:

  • 1 kg śledzi
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 4-5 cebul
  • keczup i olej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć, pokroić na niewielkie kawałki. Ogórki i obrane cebule pokroić w kosteczkę. Cukier wymieszać z musztardą i papryką. Dodawać keczup na przemian z olejem i cały czas mieszać (jeśli sos się rozwarstwi dodać więcej keczupu). Doprawić pieprzem. Śledzie wymieszać z posiekaną cebulą i drobno pokrojonymi ogórkami. Zalać sosem i dokładnie wymieszać.


Śledzie z czerwoną papryką

Składniki

  • 500 g marynowanych płatów śledziowych
  • 2 czerwone papryki
  • 4 cebule
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Pieprz

Przygotowanie

Śledzie namoczyć na noc, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule i papryki kroimy w cienkie paski, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem (nie smażyć!) przez 10 minut, aby cebula i papryka były szkliste. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Śledzie odcedzamy na sito, zalewamy uduszoną potrawką, lekko mieszamy. Przygotowaną potrawę podajemy schłodzoną.


Kapusta wigilijna

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 szklanka fasolki
  • 2-3 ziemniaki
  • ziarenka kminku

Przygotowanie:

1 kg kiszonej kapusty odcisnąć z soku. Sok zachować, kapustę zalać wodą i gotować. Oddzielnie gotujemy szklankę fasolki, najlepiej perłówkę. Tę fasolkę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy fasolka jest miękka, rozgniatamy ją widelcem i wlewamy do kapusty. Kapustę doprawiamy cebulką przysmażoną na maśle. Po ugotowaniu do zagęszczenia dodajemy do kapusty 2-3 ugotowane i utłuczone ziemniaki. Nie zapominamy o soli. Dobrze jest dodać do gotowania kapusty kilka ziarenek kminku, ale nie każdy to lubi. Jeśli trzeba, dodajemy jeszcze sok, który pozostał nam po odciśnięciu kapusty. Tak przyrządzona kapusta jest kwaskowata i orzeźwiająca.


Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • Dwie posiekane cebule
  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Łazanki

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ok. 2 godz.) i drobno pokroić. Kapustę odcisnąć, jeżeli jest zbyt kwaśna, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Grzyby z cebulą podsmażyć na maśle i dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Aby przygotować łazanki należy przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku wgłębienie, wbić do niego jajko i dodać sól. Ciasto zagnieść, rozwałkować i pokroić w romby. Gotować w posolonym wrzątku, odsączyć i wymieszać z kapustą. Podawać posypane natką pietruszki.


Krokiety orzechowe

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

30 dag świeżo ugotowanych ziemniaków utłuc na miazgę, dodać 10 dag zmielonych orzechów włoskich, jedno jajo, łyżkę tartej bułki i łyżkę natki pietruszki. Posolić do smaku, wyrobić na jednolitą masę. Formować małe krokiety, panierować je w jajku, bułce tartej, usmażyć na maśle na złoty kolor. Gorącymi krokietami obłożyć kapustę i natychmiast podawać.


Sałatka jarzynowa

Składniki

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 puszka konserwowego groszku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Warzywa (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki) umyć i ugotować w łupinach. Po wystygnięciu obrać. Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Groszek odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Można udekorować, np. pietruszką. Gotową sałatkę odstawić do lodówki.


Sałatka śledziowa

Składniki:

  • 4 płaty śledzi
  • 4 połówki brzoskwini
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka rodzynek
  • 4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Płaty śledzi wymoczyć i pokroić w paski. Następnie w kostkę kroimy brzoskwinie i ogórki. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie sparzamy i dodajemy do reszty. Przed dodaniem rodzynek moczymy je przez 5-10 min. Do całości dodajemy majonez. Do smaku dodajemy pieprz. Na koniec wszystko mieszamy.


Sałatka krabowa

Składniki:

  • 1 paczka surimi (paluszki krabowe)
  • 1 puszka ananasów
  • słoik selera konserwowanego
  • 1 puszka kukurydzy

Przygotowanie:

Surimi i ananasy pokroić w kostkę. Selera i kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki dodać do siebie i wymieszać. Dodać majonez i doprawić wedle uznania.


Tuńczyk z makaronem

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 5 cebul
  • ser parmezan
  • paczka makaronu
  • koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, uprażyć na oleju, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku. Dodać tuńczyka i wymieszać. Ugotować makaron, zmieszać z farszem, przełożyć do salaterki i posypać startym serem (parmezanem).


Kluski z makiem

Składniki:

  • 0,5 torebki makaronu do łazanek
  • 1,5 l mleka
  • 1 szklanka maku
  • 50 g rodzynek posiekanych orzechów włoskich i laskowych, suszonych moreli i śliwek
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Mak wysypać na gęste sito, dokładnie przepłukać. Dwukrotnie przelać dużą ilością wrzątku, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mak można ugotować w wodzie lub w mleku. Następnie odstawić na 12 godz. Osączyć na sicie i kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przed przygotowaniem potrawy dobrze jest namoczyć orzechy i rodzynki we wrzątku. W garnuszku rozpuścić miód. Podgrzewając, utrzeć z makiem, wymieszać z bakaliami i cukrem waniliowym. Mleko zagotować ze szczyptą soli, wsypać makaron, przemieszać, gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Makaron wymieszać z masą makową i masłem. Przełożyć do salaterki i schłodzić. Udekorować suszonymi owocami.


Kluski z makiem po kujawsku

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto jak na makaron z mąki, wody, soli i dwóch jaj. Dobrze wyrobić. Rozwałkować dosyć grubo. Krótko krojony makaron obgotować, przelać zimną wodą. Zmieszać z makiem przygotowanym jak do makowca. Dodaj 2-3 łyżki cukru lub miodu oraz nieco cynamonu. Starannie wymieszaj z ugotowanymi kluskami.


Uszka z makiem

Składniki:

Ciasto

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody

Nadzienie

  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek i fig
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 150 g maku

Przygotowanie:

Nadzienie

We wrzątku sparzyć mak, następnie 2-3 razy go zmielić. Zalać wrzącym mlekiem, dodać łyżkę cukru, olejek migdałowy i odstawić na 15 min. Rodzynki i śliwki namoczyć w ciepłej wodzie. Po kilku minutach osączyć i pokroić razem z figami. Twaróg zmiksować z jednym jajkiem i resztą cukru na jednolitą masę. Następnie gotową już masę połączyć z makiem oraz posiekanymi bakaliami.

Ciasto

mąkę, jajko, szczyptę soli i 0,5 szklanki wody wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować i za pomocą literatki wyciąć krążki. Na każdym ułożyć po porcji farszu i formować malutkie sakiewki. Gotować w lekko osolonym wrzątku.


Kutia z bakaliami

Składniki:

  • 500 g maku
  • 150 g pszenicy
  • 1,5 szklanki mleka
  • ¾ szklanki miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 5 suszonych moreli, fig i daktyli
  • Aromat migdałowy
  • 1 pomarańcza
  • 100 g orzechów i migdałów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Mak zalać wrzącym mlekiem na 10 min., osączyć. Zmielić 3 razy. Pszenicę ugotować do miękkości, odcedzić. Rodzynki, morele, figi i daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 min., osączyć. Większe owoce posiekać. Orzechy i migdały namoczyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce połączyć z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Dodać mak, pszenicę, miód i aromat migdałowy. Masę przełożyć do salaterki, schłodzić. Udekorować serpentynami zrobionymi ze skórki pomarańczowej.


Kompot z suszonych owoców

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek
  • 300 g suszonych fig
  • 300 g suszonych jabłek
  • kilka goździków
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Owoce opłukać, włożyć do osobnych rondelków i zalać letnią przegotowaną wodą tak, aby całkowicie przykrywała owoce. Odstawić na kilka godzin. Do śliwek dodać łyżkę miodu i cynamon, gotować 10 min. Do fig dodać sok i skórkę z cytryny; gotować 25 min. Resztę miodu i goździki dodać do jabłek; gotować 10 min. Wszystkie wywary połączyć i dobrze schłodzić.


POTRAWY ŚWIĄTECZNE


Bigos myśliwski

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 g kiełbasy
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 25 g wędzonego boczku
  • 2 pokrojone cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 dag pokrojonych suszonych śliwek
  • Po 5 sztuk jałowca i ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie

Kapustę odcisnąć, pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć i ugotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać cebulę i jałowiec. Podlać szklanką wody i dusić do miękkości. Do kapusty dodać mięso, pokrojoną kiełbasę, grzyby i śliwki, na koniec koncentrat pomidorowy. Kminek zaparzyć wrzątkiem i przecedzić do bigosu. Doprawić pieprzem i majerankiem.


Schab nadziewany śliwkami

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki jałowca
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Szczypta majeranku i ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Marynata

Ziarna pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, listki laurowe i kostkę rosołową gotować pod przykryciem ok 10 minut. Do lekko przestudzonego wywaru dodać miód, musztardę, pokrojone ząbki czosnku, łyżeczkę soli i wszystkie zioła. Pozostawić do wystudzenia.

Mięso

Do tak przygotowanej, zimnej marynaty włożyć umyte mięso na 12 godzin lub całą noc. Schab nakłuć na wylot z 2 stron nożem. Wypełnić śliwkami, natrzeć solą (można też utartym czosnkiem i pieprzem), ułożyć w naczyniu do pieczenia i polać olejem. Piec pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Podawać z kluskami śląskimi.


Żeberka miodowe

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 2 cebule
  • Olej
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kawałek imbiru
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Marynata

Połączyć ze sobą miód, sok z cytryny, sos sojowy, ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Dodać obrany i starty imbir, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Mięso

Umyć, osuszyć i pokroić na porcje (każda z jednym żebrem). Następnie posmarować żeberka gotową marynatą, wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć i zrumienić na patelni na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20- 30 minut.  Cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oleju pozostałym ze smażenia żeberek. Przed końcem pieczenia żeberka obłożyć cebulą. Podawać z ziemniakami i sałatka z ogórka kiszonego.


Świąteczne gołąbki ze śmietaną

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 0,5 kg ugotowanego ryżu
  • Duża główka kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l śmietany
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę umyć, włożyć do wrzątku i krótko gotować, zdejmując odchodzące z niej liście. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Mięso mielone połączyć z jajkiem, cebulą i ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi z kapusty, na nie ułożyć gołąbki, zalać śmietaną i piec ok. 120 minut.


Rogale z serem

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg sera białego
  • 0,5 kostki masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • vegeta
  • zielony koper

Przygotowanie:

Schab pokroić, rozrobić cienko i posypać vegetą. Ser rozdrobnić i połączyć z masłem. Czosnek drobno posiekać i dodać do sera. Doprawić vegetą, dodać koper. Wszystko razem wymieszać. Następnie na rozbite kotlety z jednej strony rozłożyć wałeczek sera. Zwinąć w rulon. Obtoczyć w mące i rozbitym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.


Ziemniaki w wafelku

Składniki:

  • ziemniaki
  • koperek
  • boczek wędzony
  • wafle

Przygotowanie:

Ugotować posolone ziemniaki, odcedzić i gorące utłuc, dodać zielony, pokrojony koper. (Można dodać boczku wędzonego pokrojonego w kostkę). Gorące ziemniaki rozłożyć na kwadratowym waflu, odczekać chwilę i zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i odłożyć, aby przestygły. Schować do lodówki. Na drugi dzień kroić z ukosa na 2cm. plastry, maczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron.


Mielone kotleciki ze śliwką i boczkiem

Składniki:

  • mięso mielone
  • suszone śliwki
  • boczek wędzony

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawić jak na kotlety. W środek kotleta włożyć suszoną śliwkę, uformować, owinąć plastrem boczku wędzonego. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30 min.


Schabowe z serem i cebulą

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • żółty ser
  • 3-4 cebule

Przygotowanie:

Schab pokroić, rozbić i obsypać vegetą. Żółty ser pokroić w plastry – kłaść na kotletach do połowy – złożyć razem, panierować w jajku i bułce tartej – usmażyć. Cebulę usmażyć, kłaść na kotletach i polać ketchupem.

 


Polędwiczki w sosie borowikowym

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 300 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 300 g śmietany (18%)
  • 1 średnia cebula
  • masło, olej, mąka do zaprawki

Przygotowanie:

Polędwiczki wkładamy do naczynia, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na nim polędwiczki.

Sos: Przygotowujemy borowiki – należy je oczyścić i kilka minut podgotować. W rondelku roztapiamy masło, na którym należy zeszklić posiekaną w kosteczkę cebulę. Dodajemy śmietanę i borowiki. Całość dusimy na małym ogniu, następnie dodajemy zaprawkę przygotowaną z mąki i wody. Tak przygotowanym sosem polewamy usmażone wcześniej polędwiczki.


Polędwiczki faszerowane szpinakiem w sosie paprykowym

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz, cukier
  • papryka
  • 150 ml śmietanki kremowej
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Blanszujemy szpinak z czosnkiem i odrobiną soli. W przypadku szpinaku mrożonego należy go połamać na mniejsze kawałki, umieścić w rondlu, dodać czosnek i odrobinę mleka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, do momentu odparowania nadmiaru ilości wody. W polędwicy robimy wzdłuż otwór przez całą długość i faszerujemy szpinakiem. Tak przygotowaną polędwicę marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i smażymy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Zawijamy polędwicę w plastry boczku, przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na 25 minut (w temp. 180 stopni).

Sos: Gotujemy paprykę w małej ilości wody z dodatkiem cukru i soli. Odstawiamy, aby trochę ostygła. Miksujemy, dodając śmietankę i masło.


Mielone w wafelku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • Wafle
  • 7 łyżek mąki
  • Pęczek koperku
  • 1 szkl. mleka
  • Sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Bułkę namoczyć w ½ szkl. mleka i odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać cebulę, bułkę, 1 jajko, sól, pieprz. Ręcznie wyrobić masę. Wyłożyć ją na wafle i ułożyć jeden na drugim. Kiedy wafle zmiękną, całość zawinąć w roladę. Gotową roladę pokroić w kromki o grubości ok. 5-7 mm każda. 2 jajka roztrzepać w miseczce, dodać drobno posiekany koperek, ½ szkl. mleka oraz mąkę. Wymieszać. Kromki zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

 


Ciasta


Sernik z makiem

Składniki

Masa serowa

  • 0,5 kg twarogu
  • 1 i ¼ szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 12 dag masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa

  • ½ szklanki maku
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 kostki białej czekolady
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odsączyć, zmielić 2 razy i dodać miód. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak z miodem oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić i połączyć z masą makową. Ciasto przelać do foremki (9 x 27 cm) i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C

Ser zmielić w maszynce 2 razy (wtedy będzie bardziej delikatny). Dodać cukier, utrzeć, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Masło stopić, ostudzić, wlać do masy serowej i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy przesypując mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać.

Masę serową wylać na zapieczoną masę makową i ciasto wstawić ponownie do piekarnika. Piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową i posypać startą na tarce o grubych oczkach białą czekoladą.

Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem z masłem, od czasu do czasu mieszając.


Sernik super

Składniki:

  • 1,3 kg białego sera
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju

Przygotowanie:

Wszystko razem zmiksować. Dodać 6 żółtek cały czas miksując. Następnie 2 budynie na 3/4 l mleka rozrobić w 1/2 l mleka i połączyć z masą serową. Dodać zapach cytrynowy. Na koniec dodać ubite białka z 1 szklanką cukru. Wszystko lekko wymieszać. Piec 60 minut.

 


Murzynek

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • ½ szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie

W rondelku na niewielkim ogniu  rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, mleko i kakao cały czas mieszając. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do przygotowanej masy kakaowej. Żółtka oddzielić od białek. Dodawać do ciasta po jednym żółtku stale mieszając. Białka ubić na sztywno. Przełożyć do ciasta i delikatnie połączyć łyżką.

Ciasto wlać do podłużnej formy (10 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.


Keks

Składniki

  • 1 kostka masła roślinnego
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5v dag suszonych daktyli
  • Rum do namoczenia bakalii

Przygotowanie

Masło roślinne utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż masa będzie jasna i gładka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślanej. Bakalie posiekać i połączyć z ciastem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć łyżką z ciastem. Przełożyć ciasto do foremki. Natłuszczonym nożem zrobić nacięcie pośrodku ciasta (wzdłuż dłuższego brzegu). Piec przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.


Świąteczne szyszki

Składniki:

  • 1 opakowanie preparowanego (dmuchanego) ryżu
  • 15 dag cukierków typu krówki
  • 15 dag cukierków toffi
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Ryż dmuchany, mieszając, zrumienić na suchej patelni, a następnie przesypać do dużej miski. Pozostałe składniki umieścić w rondelku i mieszając, rozpuścić na bardzo małym ogniu. Gorącą masę wlać do miski z ryżem, dokładnie wymieszać. Rękoma formować szyszki (najlepiej robić to w kilka osób, bo masa bardzo szybko gęstnieje). Odłożyć, by masa całkowicie stężała.


Ptasie mleczko

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła roślinnego
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

Mleko, kaszę mannę i cukier dodać do siebie i ugotować. Kostkę masła roślinnego zmiksować, dodając ugotowaną kaszę i sok z 2 cytryn. Wyłożyć na upieczony biszkopt. Posypać startą czekoladą.


Czekoladowo-gruszkowa pycha

Składniki:

  • 400 ml śmietanki
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 9 małych gruszek
  • sok z cytryny
  • 9 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 510g herbatników (ok. 75 sztuk. wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix,
  • 50- 100g dowolnej czekolady (np.mleczna)

Przygotowanie:

Do śmietanki dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ubić na sztywno. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z pianą. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do środka po jednej śliwce. Gruszki wetknąć w ciasto ogonkami do góry, posypać orzechami. Piec 70 min. Wyjąć, wystudzić. Miód gotować ze skórką pomarańczową. Syropem posmarować wierzch.


3 – Bit

Składniki:

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła

Przygotowanie:

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał). Przygotować masę budyniową. 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz. W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła. 1 szklanka = 250ml

Smacznego!

 

 

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl