fot. wikipedia

Portugalia: rekordowa susza w całym kraju

Całe terytorium Portugalii objęte jest suszą, której intensywność sięgnęła rekordowego poziomu. Szacuje się, że już ponad 75 proc. obszarów kraju dotkniętych jest suszą ekstremalną – poinformował przedstawiciel instytucji ds. klimatu.

Dyrektor Departamentu Geofizyki i Klimatu w Portugalskim Instytucie Morza i Atmosfery (IPMA) Pedro Viterbo oświadczył czwartek, że nigdy wcześniej na terytorium Portugalii nie zanotowano tak intensywnej suszy.

„Cały kraj dotknięty jest suszą. Szacujemy, że 75,2 proc. terytorium jest objęte suszą ekstremalną, a 24,8 proc. suszą ostrą” – powiedział Pedro Viterbo.

„Do tej rekordowej suszy w naszym kraju przyczynił się wyjątkowo upalny październik, który był zarazem miesiącem skrajnie suchym. Średnia temperatura powietrza była aż o pięć stopni Celsjusza wyższa w stosunku do średniej rocznej notowanej w naszym kraju od 1931 r.” – dodał Pedro Viterbo.

Eksperci wskazują, że choć wysokie temperatury powietrza, przekraczające w październiku w wielu regionach 35 stopni Celsjusza, przysporzyły Portugalii w światowej turystyce opinii kraju ciepłego, a zarazem “atrakcyjnego poza sezonem urlopowym”, to doprowadziły też do negatywnych zjawisk.

„Wysokie temperatury powietrza i pogłębiająca się susza przyczyniły się do szybkiego rozprzestrzeniania się pożarów, które były szczególnie dotkliwe między 15 a 17 października, kiedy to na skutek żywiołu zginęło 45 osób. Z drugiej strony w najbliższym czasie nieuniknione wydają się podwyżki cen żywności” – powiedziała PAP lizbońska ekonomistka Ana Silva.

Według organizacji zrzeszających portugalskich rolników susza nie tylko przyczyniła się do licznych w tym roku pożarów w Portugalii, które objęły także tereny rolne, lecz również zmusiła do ograniczenia powierzchni upraw.

We wrześniu br. rząd Antonia Costy uruchomił program pomocy rolnikom, którzy z powodu braku wody musieli ograniczyć obszar upraw. Najwięcej gospodarstw objętych programem znajduje się w trzech wschodnich dystryktach kraju: Portalegre, Beja i Evora.

PAP/RIRM

drukuj