Min. Zdrowia: Polacy spożywają za dużo cukru
Z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej cukru – tak wynika z raportu przedstawionego przez Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia. Trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Konsekwencją otyłości jest m.in. cukrzyca.
To, że cukier krzepi jest sloganem stworzonym jeszcze w latach 30. na potrzeby firm cukierniczych. Dziś już wiadomo, że nadmierne spożywanie cukru wcale nie pomaga, a sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości.
– Jeżeli popatrzymy na ilość otyłych osób w Polsce, to dużo ponad połowa Polaków ma problem z nadwagą, a jedna czwarta ma otyłość. Dzieci również w galopujący sposób gonią swoich kolegów i koleżanki ze świata zachodu w kwestii otyłości – podkreślił minister zdrowia Łukasz Szumowski.
Ilość cukru spożywana przez przeciętnego Kowalskiego jest zatrważająca – dodaje prezes NFZ Adam Niedzielski.
– Trzy razy więcej cukru spożywamy w takiej postaci ukrytej, niż w takiej postaci jawnej, w której mamy świadomość, że cukier konsumujemy. Średnie spożycie cukru przetworzonego, czyli znajdującego się w takich produktach spożywczych wysokoprzetworzonych, wynosi 30 kg rocznie – wskazał Adam Niedzielski.
W 2008 r. jeden Polak spożył średnio 38,5 kg cukru przetworzonego i nieprzetworzonego. Dziewięć lat później było to już 6 kg więcej (44,5 kg). Wzrost jest bardzo dynamiczny. Związane jest to m.in. z dużą popularnością napojów energetycznych i izotonicznych.
– Możemy mówić o tragicznych skutkach otyłości. Przecież wiemy, że to prowadzi bezpośrednio do cukrzycy, a cukrzyca prowadzi do ślepoty czy do amputacji kończyn. To są oczywiste rzeczy dla środowiska medycznego – zaznaczył Łukasz Szumowski.
Dlatego resort zdrowia ruszył z kampanią „Planuję długie życie”. Jej celem jest zachęcanie Polaków do zdrowego trybu życia. Tymczasem, jak wynika z ankiety przeprowadzonej wśród diabetyków, służba zdrowia wciąż przegrywa walkę z cukrzycą – powiedział prof. Przemysław Witek, kierownik Kliniki Gastroenterologii, Endokrynologii i Chorób Wenerycznych.
– Grupa pacjentów z cukrzycą w Polsce jest bardzo duża, to jest grupa kilku milionów pacjentów, jest to grupa bardzo heterogenna – mówił prof. Przemysław Witek.
To oznacza, że pacjenci z różnymi typami cukrzycy potrzebują innego leczenia. NFZ wydaje na leczenie cukrzycy 1 mld 700 mln zł. Rozwiązaniem byłoby stosowanie nowoczesnych leków z grupy inkretyn., jednak wciąż nie są one refundowane – tłumaczy Anna Śliwińska, prezes Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.
– Polska rzeczywiście ciągnie się w ogonie Unii Europejskiej pod względem refundacji, a preparaty, które powinny być refundowane, po prostu refundowane nie są – wskazała Anna Śliwińska.
To wielu pacjentów pozbawia szansy na normalne funkcjonowanie – zaznacza lekarz Alicja Milczarczyk z Kliniki Chorób Wewnętrznych Endokrynologii i Diabetologii Centralnego Szpitala MSWiA w Warszawie.
– Ta refundacja na pewno pozwoliłaby leczyć naszych chorych tak, jak pokazują zalecenia polskie, zalecenia światowe, które przecież doskonale znamy – tłumaczyła Alicja Milczarczyk.
Eksperci szacują, że blisko 1,4 tys. zgonów rocznie w Polsce to konsekwencja nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.
TV Trwam News/RIRM