fot. polskasmakuje.pl

Podlaskie: ser klinek z Łap na liście produktów tradycyjnych

Ser biały klinek wytwarzany w spółdzielni mleczarskiej w Łapach (Podlaskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ministerstwo informuje na swojej stronie internetowej, że wytwarzanie białych serów twarogowych z mleka krowiego w Podlaskiem, ale i w całej Polsce ma swoje tradycje. W regionie – jak podaje resort – zachowało się wiele narzędzi używanych do produkcji takiego sera, a także nazywane „sernikami” drewniane pomieszczenia do jego przechowywania i suszenia.

Klinek z Łap produkowany w Spółdzielni Mleczarskiej w Łapach wpisano na ministerialną listę w czerwcu.

Ser ma owalny kształt spłaszczonego stożka, zwartą strukturę, na zewnątrz widać wyraźnie odciśnięte wzory płóciennego woreczka wraz z ręcznym wiązaniem tego worka; ser może ważyć od 0,3 do 0,5 kg.

„Istota wytwarzania serów twarogowych z mleka krowiego, od czasów udomowienia bydła nie uległa zmianie. Proces ten polega na przecedzaniu zsiadłego mleka, pozbyciu się nadmiaru wody i przeprowadzeniu procesów, których celem jest przedłużenie przydatności do spożycia uzyskanego sera. W zależności od zawartości tłuszczu w surowcu, sery twarogowe można podzielić na pełnotłuste, tłuste, półtłuste oraz chude” – czytamy w opisie produktu.

W opisie potwierdzającym wpisanie klinka z Łap na ministerialną listę można przeczytać, że o wyjątkowości tego sera decyduje mleko pochodzące z terenów, które sąsiadują z Narwiańskim Parkiem Narodowym.

„Tradycyjna produkcja klinka z Łap rozpoczęła się w zakładzie mleczarskim w miejscowości Poświętne. W 1974 roku siedziba mleczarni przeniosła się do Łap i funkcjonuje do dziś. Twaróg produkowany jest ręcznie. Symbolem zachowania tradycyjnych metod jest wykorzystywany do osuszania i nadania charakterystycznego kształtu twarogowi, płócienny woreczek” – podano w opisie klinka. Nadmiar serwatki odsącza się przy pomocy prasy.

Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się ponad 70 produktów tradycyjnych z województwa podlaskiego. Także w czerwcu wpisano na tę listę mąkę z Podlasia wytwarzaną przez Podlaskie Zakłady Zbożowe.

Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych działa od końca 2004 r. w ramach ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Jej główny cel to szeroka promocja produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiają produkty spożywcze i rolne, a także napoje spirytusowe, których właściwości i cechy wynikają ze stosowania tradycyjnych metod wytwarzania, są także elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są produkowane. Według przyjętych zasad, za tradycyjne uważa się metody produkcji, które są stosowane od co najmniej 25 lat.

PAP/RIRM

drukuj
Tagi: , ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl