fot. flickr.com

Pięciokrotnie mniej funduszy z budżetu UE na wsparcie mleczarstwa

Budżet mleczarski na 2017 rok jest ponad pięciokrotnie niższy niż rok wcześniej. Wyniesie on ponad 119 mln euro wobec 567 mln euro w ubiegłym roku.

W bieżącym roku dla sektora mleczarskiego na wydatki przewidziano ponad 810 proc. mniej środków niż w 2016 r.

U ubiegłym roku, ze względu na problemy, jakie pojawiły się po zakończeniu kwotowania produkcji mleka w UE, Komisja Europejska znacząco zwiększyła budżet na ten cel. Był on niemal pięciokrotnie wyższy od wydatków poniesionych w 2015 roku (106 mln euro)-informuje w grudniowym raporcie Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), która monitoruje zagraniczne rynki rolne.

Zniesienie limitowania produkcji mleka od kwietnia 2015 r. miało doprowadzić do zwiększenia jego produkcji w Unii Europejskiej. Rynek oczekiwał też spadku cen produktów mleczarskich. Produkcja mleka faktycznie wzrosła, a ceny spadły. Zbiegło się to ze znacznym zmniejszeniem popytu na te artykuły mleczarskie ze strony krajów azjatyckich, a głównie Chin oraz z rosyjskim embargiem.

Niskie ceny utrzymywały się do czerwca 2016 r. Sytuacja zmieniła się w II połowie ub. r., kiedy to na skutek niesprzyjających warunków pogodowych produkcja mleczarska w UE była niższa niż wcześniej prognozowano, a wzrostowi notowań unijnych przetworów mlecznych zaczął sprzyjać zwiększający się popyt ze strony krajów Azji.

Listopadowe notowania większości produktów mleczarskich wykazywały zwyżki. Poziom notowań był na ogół wyższy niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Pomimo niższych cen w I połowie 2016 r., produkcja artykułów mleczarskich w Unii po pierwszych trzech kwartałach br. była na ogół wyższa niż przed rokiem. Dynamicznie rósł także eksport masła i serów. Po 9 miesiącach roku o 36 proc. zwiększył się eksport masła, a o 14 proc. wzrósł wywóz serów. Odnotowano też 19 proc. zniżkę wywozu OMP.

Pomimo spadków światowych cen produktów mleczarskich, Komisja Europejska nie zgodziła się w poprzednich latach na wsparcie w postaci refundacji eksportowych, nie wiadomo też czy zdecyduje się na takie dopłaty w tym roku.

Środki na dopłaty do przechowywania masła i tłuszczu mlecznego w 2015 roku były niewielkie i wyniosły 2,68 mln euro. W 2016 r. na ten cel przeznaczono już 15 mln euro, a na dopłaty do mleka w proszku 17 mln euro. W tym roku na dopłaty zarezerwowano odpowiednio 12 i 14 mln euro.

W unijnym projekcie budżetu na rolnictwo na 2017 rok wydatki zwiększono w porównaniu z 2016 r. o ok. 629 mln euro (+1,5 proc.) do ok. 42 mld euro, ale na interwencję na rynkach rolnych będzie o 2,25 mld euro mniej tj. o 16,3 proc.

PAP/RIRM

drukuj