fot. twitter.com

MPiT: Min. Emilewicz rozmawiała ws. wstrzymania przez USA importu polskiej wieprzowiny

Szefowa Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz spotkała się w piątek wieczorem z wiceambasadorem USA w Polsce Erikiem F. Greenem ws. wstrzymania przez Stany Zjednoczone importu wieprzowiny z naszego kraju – poinformował PAP resort.

Celem spotkania, jak wskazało MPiT, było „rozwianie nieporozumień wokół handlu wieprzowiną z USA”.

W spotkaniu uczestniczył także Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk i przedstawiciel Ministerstwa Spraw Zagranicznych – podał resort przedsiębiorczości i technologii.

Podczas spotkania minister Emilewicz oraz Główny Lekarz Weterynarii przekazali stronie amerykańskiej wyjaśnienia dotyczące „procedur związanych z określaniem stref, gdzie obowiązują restrykcje związane z występowaniem ASF”.

Wyjaśnili, że mięso, które trafiło na rynek amerykański spełniało wszystkie wymogi przepisów weterynaryjnych, w tym przepisów prawa europejskiego.

Według informacji Głównego Inspektora Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso.

„Szczegółowe informacje trafiły już drogą formalną do właściwych instytucji w Waszyngtonie. Liczymy, że przedstawione wyjaśnienia spowodują szybką korektę podjętej decyzji” – oświadczyło MPiT.

Dodano, że obie strony pozostają w kontakcie roboczym do ostatecznego wyjaśnienia sprawy.

Jak poinformował w piątek Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, Stany Zjednoczone w czwartek wstrzymały czasowo import polskiej wieprzowiny, tłumacząc, że dostawy produktów pochodziły z zakładów znajdujących się w strefie objętej ograniczeniami wz. z afrykańskim pomorem świń (ASF).

Wstrzymanie importu, jak zaznaczył, obowiązuje od 18 października – restrykcje mają charakter czasowy, ale nie określono daty, do kiedy będą obowiązywać. Dodał, że ze względu na różnicę czasu, Inspekcja Weterynaryjna została poinformowana o tej decyzji w piątek.

Wstrzymanie importu dotyczy mięsa mrożonego, schłodzonego oraz produktów wieprzowych pochodzących z Polski.

PAP/RIRM

drukuj