fot. PAP

Kraków: kampania „Przeciwdziałajmy marnowaniu żywności”

Kampanię przeciwko marnowaniu żywności zainaugurowały we wtorek na wysypisku śmieci Barycz Bank Żywności w Krakowie i Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania.

Do końca listopada śmieciarki oznakowane logo akcji będą nawoływały do przeciwdziałania marnowaniu żywności. Organizatorzy akcji będą także prowadzić warsztaty edukacyjne dla młodzieży szkolnej.

Według danych Eurostatu, w Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton w gospodarstwach domowych. 60 proc. wyrzucanej żywności wciąż nadaje się do spożycia, a kolejne 20 proc. by można zaoszczędzić, dzięki odpowiedniemu przechowywaniu i niedopuszczeniu do jej zepsucia.

Nasza kampania „Przeciwdziałajmy marnowaniu żywności” ma zwrócić uwagę Krakowian, jak poważny jest to problem i jakie niesie za sobą konsekwencje. W ramach edukacji, co robić, aby ograniczać marnowanie jedzenia, propagujemy bardzo łatwą do zapamiętania i stosowania Zasadę 4P: Planuj, Przetwarzaj, Podziel się, Posegreguj!” – powiedziała dyrektor Banku Żywności w Krakowie Beata Ciepła.

Jak podkreśliła, otwarcie kampanii na wysypisku śmieci nie jest przypadkowe.

Zataczając symboliczne koło, chcemy pokazać wraz z partnerem – krakowskim MPO, że wciąż marnujemy zbyt dużo żywności. Wydaje nam się, że w większości nie marnujemy żywności, natomiast badania wskazują, że co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania żywności. Chcemy przypomnieć, że odpowiednio planując i gospodarując żywnością będziemy temu mogli zapobiegać – powiedziała Beata Ciepła.

Bank Żywności w Krakowie działa na terenie Małopolski i współpracuje z ponad 200 różnymi organizacjami pozarządowymi i placówkami pomocy społecznej, przekazując im żywność uzyskaną od producentów, z programu unijnego pomocy żywnościowej i zbiórek żywności, organizowanych od 16 lat w supermarketach.

Każdego roku do blisko 80 tys. mieszkańców dostarczamy od 3,5 tys. do 4 tys. ton żywności. Wydaje się to dużo, ale okazuje się, że potrzeby są jeszcze większe – powiedziała Beata Ciepła.

 

PAP/RIRM

drukuj