fot. PAP/Jacek Turczyk

Jest projekt rozporządzenia sklepikowego

Ministerstwo Zdrowia przegotowało dokument dotyczący sklepików szkolnych. Uczniowie na terenie szkół będą mogli kupić kanapki z białym pieczywem, a także sałatki i surówki. Na półki ma wrócić także kawa.

Od początku tego roku szkolnego obowiązują nowe przepisy dotyczące produktów sprzedawanych w szkolnych sklepikach. Przepisy te od początku budziły wiele kontrowersji. Teraz resort proponuje ich złagodzenie. W sklepikach będzie mogło być sprzedawane także pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, spełniające określone kryteria.

Przepisy mają ponadto promować spożycie warzyw, owoców, żywności bogatej w wapń, a także nawyk picia wody.

Poseł Joanna Kopcińska, wiceszefowa sejmowej Komisji Zdrowia podkreśla, że restrykcyjne zakazy nigdy nie są dobre. Zwraca uwagę, na potrzebę edukacji żywieniowej.

– Chcemy wybrać złoty środek, czyli postawić bezwzględnie na edukację, na promowanie zdrowego stylu życia, bo o to nam chodzi. Ale chcemy też uczyć, że pewien umiar jest jak najbardziej wskazany. Będzie można wypić herbatę słodzoną – 10 gram cukru w 100 ml jest dozwolone i nieszkodliwe, a być może dla niektórych napój jest przez to smaczniejszy. Będzie można zjeść drożdżówkę, czy bułkę z białego pieczywa, napić się kawy, ale wszystko w granicach rozsądku. Nasi poprzednicy wprowadzili bardzo restrykcyjne zakazy, ale nie edukowali – zaznacza Joanna Kopcińska.

Rozporządzenie miałoby wejść w życie 1 września 2016 r. Jednak do końca 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży, w jednostkach systemu oświaty będą mogły być stosowane przepisy obecnie obowiązującego rozporządzenia.

RIRM

drukuj