GUS: Wzrosły ceny większości produktów rolnych
Na polskich targowiskach wzrosły ceny większości produktów rolnych, a najbardziej ziemniaków: o 138 proc. rok do roku – podał Główny Urząd Statystyczny.
W maju br. ceny skupu podstawowych produktów, m.in.: pszenicy, żywca wołowego i mleka, nie zmieniły się w stosunku do kwietnia. Jednak w skali roku wzrosły niemal o 11 proc.
Zdaniem ekonomisty dr. Artura Bartoszewicza, na kształtowanie się cen żywności składa się kilka czynników. Oprócz rosnących kosztów produkcji i pracy, są to także warunki pogodowe.
– Konsumenci mogą być bardzo rozgoryczeni sytuacją, kiedy próbują zakupić produkty rolne, czyli mowa tu o warzywach i owocach. Bo jak radykalnie nastąpił wzrost cen części warzyw, tak jeszcze bardziej zaskoczyły ceny owoców. Kilka czynników wpływa na tę sytuację. Jednym z nich są zjawiska pogodowe, które z jednej strony wywołują skrajne wysuszenie terenu, a z drugiej strony mamy zalanie terenów i eliminację części obszarów z produkcji – wskazał dr Artur Bartoszewicz.
Ekonomista dodał, że sytuacja w kolejnych latach niekoniecznie ulegnie poprawie. Powodem może być tutaj spodziewany wzrost cen energii elektrycznej oraz wody.
RIRM