fot. Ewa Sądej/ Nasz Dziennik

Dr A. Plucińska: Zanika tradycja polskiej święconki

W Kościołach w całej Polsce odbędzie się dziś poświęcenie pokarmów wielkanocnych. W koszyku powinny znaleźć się, m.in. chleb, mięso, jajka, baranek i sól

Dr Aldona Plucińska, etnograf z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, powiedziała, że obecnie można zauważyć tendencję nieprzestrzegania polskiej tradycji święconki.

– Od dłuższego czasu możemy zaobserwować, że to polskie święcone często pozostaje w nazwie. W święconym pojawiają się elementy obce kulturowo. Owszem, w swojej formie, czy kolorystyce niosą treści związane z czasem świętowania wiosennego Zmartwychwstania Pańskiego, ale są to puste nic niemówiące i nic nieznaczące gadżety. To tak, jakbyśmy zwinęli, zgnietli chusteczkę i wyrzucili ją do śmietnika – wskazała etnograf.

Dr Aldona Plucińska zaznaczyła również, że podstawę święconego stanowi jajko, ponieważ jest symbolem odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Dodała, że w polskiej kulturze jajkiem dzielimy się, składając sobie życzenia.

RIRM

drukuj