Brakuje chętnych do zawodu piekarza

Brakuje chętnych do zawodu piekarza. Tylko 7 uczniów zgłosiło się w tym roku do zawodu piekarza w Poznaniu. W innych miejscowościach nie jest lepiej. Młodzi ludzie wolą kształcić się na kucharza czy technika żywienia, a przecież to piękny i stary zawód. Do tego po ukończeniu szkoły jest praca.

W ubiegłym tygodniu zachęcano do skosztowania chleba w trakcie poznańskiego XVI już Święta Chleba, ale wcześniej ktoś ten chleb musiał upiec. Kto? Oczywiście piekarz. Problem w tym, że z roku na rok piekarzy jest coraz mniej.

– Jest to bardzo ciężki zawód. Trzeba niestety w nocy pracować najczęściej – powiedział Paweł Ciążyński, właściciel piekarni z Gostynia.

Dawniej piekarze pracę zaczynali w nocy. Tak, aby rano świeże pieczywo mogło trafić do sklepów. Dziś pracują w dzień i w nocy. Bo chleb i bułki do sklepów dowożone są kilka razy dziennie. Okazuje się, że dziś świeże pieczywo najlepiej sprzedaje się wieczorem.

– Przynoszą do domu, szykują kanapki, żeby rano nie musieli wcześnie wstawać. Jeżeli ta bułka jest wieczorem kupiona to rano ta bułeczka jest wspaniała z wędliną czy z serem – powiedział Stanisław Butka prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP

Nietypowe godziny pracy, gorąco i brak możliwości awansu skutecznie odstraszają młodych od tego zawodu. W tym roku w Poznaniu było tylko 7 chętnych do podjęcia nauki w zawodzie piekarza mimo, że po skończeniu szkoły bardzo łatwo znaleźć pracę.

– Właściciel piekarni z Gostynia Praca dla piekarza jest zawsze. I jest to zawód, który ma jakąś rangę w społeczeństwie – dodaje Paweł Ciążyński

Niechęć młodych do zawodu piekarza próbowali przełamać organizatorzy tegorocznego Święta Chleba. Poprzez takie fikuśne wyroby pokazywali, że zawód ten nie jest monotonny.

– Każdy klient może sobie porozmawiać przy stoisku piekarni i zapytać się co jest w środku, jakie surowce, czy jest to zdrowe – dodaje Stanisław Butka

W trakcie imprezy przestrzegano też przed chlebem z supermarketów.  Tłumaczono, że powstaje z mrożonej masy, która zalega w magazynach. Takie ciasto może mieć nawet dwa lata ważności.

– Czy wyobrażacie sobie państwo co się w tym chlebie w tym czasie może dziać? Ile tam musi być środków wspomagających, żeby on to wytrzymał? – powiedział Piotr Koperski, Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu

Tegoroczne święto chleba zorganizowały Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP i Cech Cukierników i Piekarzy.

 

TV Trwam News/RIRM

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl