12 wigilijnych potraw – przepisy kulinarne

Barszcz czerwony z uszkami

barszcz czerwony

Składniki

Barszcz:

  • 2000 g buraków ćwikłowych
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sok z cytryny

Uszka:

Ciasto

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • grzyby z wywaru
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Przyprawy:

  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Barszcz: Grzyby umyć, zalać zimną wodą. Moczyć 2-3 godziny, a następnie gotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować). Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka. Dodać pokrojone cebule i przyprawy. Następnie wlać 3 litry zimnej wody. Gotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, wywar przecedzić. Dolać wywar z grzybów i zagotować. Przyprawić cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Uszka – ciasto: Mąkę i szczyptę soli wymieszać widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem, a gdy masa przestygnie, zagnieść ciasto.

Farsz: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie wbić jajko i wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą.

Uszka z grzybami: Ciasto cienko rozwałkować. Kieliszkiem o średnicy 2-3 cm wykroić pierogi. Na każdym ułożyć porcję farszu, zlepić tak jak pierogi. Połączyć końcówki pierogów, aby powstały uszka. Uszka włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy i zalać gorącym barszczem.


Zupa grzybowa

zupa grzybowa

Składniki

  • 2 litry wody
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 10 ziaren pieprzu czarnego, sól
  • 5-7 dag grzybów suszonych
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Umyte grzyby moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie ok. 15 min.(na małym ogniu, pod przykryciem). Gdy grzyby zmiękną dodajemy włoszczyznę, pieprz i gotujemy ok. 30 min. Do przecedzonej zupy (delikatnie zakwaszonej sokiem cytrynowym) dodajemy pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów. Można podawać z łazankami.

 


Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi

Składniki

  • 250 g mąki
  • olej
  • 200 g grzybów
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 200 g kiszonej kapusty
  • podsmażona cebula do okraszenia

Przygotowanie

Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie kapustę i grzyby siekamy. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę; szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Podsmażone już grzyby mieszamy z kapustą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oleju i stopniowo wlewamy letnią wodę, wyrabiając ciasto. Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Z ciasta wycinamy koła.  Później na ciasto nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok. 3 minut aż do momentu wypłynięcia. Gotowane pierogi podajemy z podsmażoną cebulą.


Karp

karp wigilijny

Składniki

  • 4 filety lub dzwonki z karpia
  • 1 wyciśnięta cytryna
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Filety lub dzwonki z karpia skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby ryba przeszła smakiem przypraw. W woreczku przygotować panierkę: mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku rybę do woreczka i lekko podrzucać, aby cała pokryła się panierką. Następnie na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu.


Śledzie w śmietanie

Śledź-w-śmietanie-fot.-flickr.com

Składniki

  • 6 płatów śledzi matjasów
  • kilka łyżeczek octu
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 jajko na twardo (drobno posiekane)
  • szczypta cukru
  • biały pieprz do smaku

Przygotowanie

Śledzie osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.


Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli

Farsz

  • cebula
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 30 dag pieczarki
  • 2 małe przeciery pomidorowe w puszce
  • sól
  • pieprz
  • jajka i bułka tarta do smażenia (ilość zależnie od potrzeb)

Przygotowanie

Usmażyć naleśniki ze zmieszanych: jajek, mąki, mleka, wody i soli. Pokroić i lekko podgotować w garnku 0,5 kg kapusty. Podsmażyć na patelni do zeszklenia (na dwóch łyżkach masła) jedną dużą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Do garnka wrzucić tak przygotowaną cebulę oraz 30 dag pieczarek. Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dusząc przez 30 min. na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając. Teraz należy połączyć farsz z ciastem zawijając go w środku, a następnie obtoczyć w jajkach i bułce
z zielonej pietruszki.


Kutia

kutia

Składniki

  • 1 szklanka pszenicy (bez łusek)
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietany
  • 10 dag orzechów włoskich
  • sparzone i obrane migdały
  • 4 daktyle
  • 4 figi

Przygotowanie

Pszenicę płuczemy, moczymy w zimnej wodzie (co najmniej 6 godzin), aby zmiękła. Następnego dnia pszenicę zalewamy wrzątkiem  (2 litry) i gotujemy około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Następne ugotowaną pszenicę odcedzić i ostudzić. W między czasie można zająć się makiem. Mak płuczemy i zalewamy wrzącą wodą. Raz zagotowany odstawiamy na kilka godzin. Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach. Rodzynki należy wypłukać i zalać ciepłą wodą. Odstaw na 20 minut. Później dokładnie osącz. Orzechy lekko podpraż w piekarniku, a następnie posiekaj. Daktyle i figi pokrój w paseczki. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i czubkiem noża wybierz ziarenka. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki.


Kluski z makiem

Składniki

  • 500 g maku
  • 500 g makaronu
  • ½ szklanki miodu
  • 2 łyżki masła
  • skórka pomarańczowa
  • 2 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, figi itp.)

Przygotowanie

Mak zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu(ok. 15 minut). Odcedzić i zmielić 3 razy. Następnie należy pokroić bakalie. W rondelku stopić miód i dodać mak, bakalie i skórkę pomarańczową. Chwilę smażyć, mieszając raz na jakiś czas. Ugotować makaron i połączyć z makiem i masłem.


Kapusta z grochem

groch-z-kapusta

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 listek laurowy (opcjonalnie)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

 

Groch zalewamy wodą. Wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Odstawiamy na całą noc. Gdybyśmy chcieli do kapusty dodać również grzyby, to podobnie moczymy je w osobnym naczyniu. Następnego dnia kapustę płuczemy w dwóch zimnych wodach i dokładnie odciskamy na sicie lub durszlaku. Gotujemy groch w osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 30 minut (w razie potrzeby dolewamy dodatkową wodę) do miękkości. W czasie gotowania grochu, w drugim garnku gotujemy przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której można dodać listek laurowy i ziele angielskie. Jeśli jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki. Kiedy kapusta i groch się gotują, na patelni szklimy cebulę. Ugotowany groch odcedzamy, kapustę odciskamy na sicie lub durszlaku i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy całość, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Przed dodaniem do cebuli kapusty i grochu można podsmażyć z nią odciśnięte, wymoczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.


Sałatka śledziowa

Składniki

  • 150 g filetów śledziowych
  • 150 g jabłek
  • 300 g ziemniaków
  • natka pietruszki (dekoracja)
  • 200 g fasoli i ogórków kiszonych
  • 10 g cukru
  • 1 opakowanie sosu winegret
  • 100 g czerwonej cebuli
  • sól

Przygotowanie

Śledzie namoczyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, po czym następnie wraz ze śledziami i oczyszczonymi jabłkami, ogórkami i cebulą – pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski i połączyć z osączoną czerwoną fasolą. Sałatkę doprawić cukrem, solą, pieprzem i sosem winegret (według przepisu na opakowaniu). Gotowe danie ozdobić natką pietruszki.


Piernik

Składniki

  • 2 łyżki dżemu (dowolny)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 4 jaja
  • przyprawa do pierników
  • 2 łyżeczki (płaskie) sody

Przygotowanie

Utrzeć jaja z cukrem, stopniowo dodając resztę składników. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut. Piernik ostudzić i przekroić w poprzek na 3 części. Następnie posmarować grubo powidłami śliwkowymi. Wierzch piernika oblać czekoladą i ozdobić.


Kompot z suszonych owoców

Składniki

  • suszone jabłka (2 garści)
  • 2 suszone gruszki
  • garść suszonych fig, moreli i śliwek
  • 4 obrane mandarynki
  • 2 laski cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 7 ziaren kardamonu
  • odrobina skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Do garnka wlewamy 3 litry wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy wszystkie owoce oraz przyprawy, skórkę pomarańczową i miód. Gotujemy ok. 45 minut. Kompot podajemy ciepły

RIRM

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl